КНСБ настоява осигуровката за безработица да се повиши от 1 на 2 процента. Това ще позволи Фондът за обезщетения да не отчита дефицит и да се повиши на 300 лева месечното минимално обезщетение. От 8 години минималният му размер е 150 лева въпреки нарастването на минималната заплата. Експертът на синдиката Ася Гонева обясни:

Дневното обезщетение да бъде определено на 14-15 лева, така че, когато му сметнеш на човек обезщетението за месеца, то да му дава поне 60% от минималната работна заплата за страната, на която този осигурен се предполага, че се е осигурявал.

КНСБ настоява още хората да имат право на обезщетение за безработица, когато са работили 12 месеца от последните 24. Сега то се отпуска само при работа в 9 последователни месеца от последните 12. Подобна промяна ще помогне на сезонните работници, за които е трудно да отговарят на условието за 9 месеца работа без прекъсване, смятат от синдиката.

 

Ако правителството не поеме ангажимент да съхрани механизма за договаряне на минималните осигурителни доходи, КНСБ си запазва правото да организира протести. Това е позицията на Координационния съвет на синдиката.

Данните сочат, че сред отказът на бизнеса да договаря минимални доходи през миналата година, половината от работниците вече са осигурени на минимална заплата. Според синдиката, правителството и политиците толерират бойкота на бизнеса, което може да се повтори и през тази година. Ася Гонева каза:

КНСБ ще се възползва от всички средства, които законът ни позволява, в това число до национални протести, за да не допуснем да се откажем от този инструмент.

КНСБ ще сезира и главния прокурор за предприятия, за които има данни за умишлено укриване на осигуровки. Президентът на синдиката Пламен Димитров обяви:

От главния прокурор ще поискаме този, който е нелоялния бизнес, да бъде осветяван, да започне преследване. Ако не приемат да водим преговори, тогава ни остава само този канал и очевидно няма да бъдат инцидентни действията. Ще бъде по-дълга нашата офанзива да търсим всички тези, които са извън закона, да ги вкараме в релсите.