Българите заемаме предпоследното място по посещаване на културни или спортни мероприятия сред страните от ЕС. Според данните на Eurostat за 2015 г. след нас е единствено Румъния.

Докато у нас на театър, концерт или друго културно или спортно мероприятие са отишли общо 32% от гражданите, то в Румъния показателят е 29.6%. Двете страни, които са над нас, са Хърватия (43.7%) и Италия (49.6%). Сред страните от ЕС, посещаващи най-много културни мероприятия, лидери са шведите (88.8%), холандците (86.5%) и датчаните (86.1%).

Като цяло в ЕС общо две трети (66.5%) от гражданите на 16-годишна възраст и нагоре са отишли на поне едно културно или спортно събитие през 2015 г. Това означава, че един от трима души не е отишъл нито на кино, нито на културен обект или музей, нито на изпълнение на живо или спортно мероприятие.

Нивото на образование има значение

От Eurostat отбелязват, че посещаването на културни или спортни мероприятия изглежда силно свързано с нивото на образование. Процентът на тези, които са посетили спортно или културно събитие, се повишава пропорционално със степента на образование, което имат. Докато по-малко от половината (45.4%) от респондентите с ниско ниво на образование са присъствали на поне едно мероприятие през 2015 г., при тези със средна степен на образование процентът е 70.2%. От анкетираните, които са с високо равнище на образование, 87.5% са отговорили положително, че са посетили някакво културно или спортно мероприятие през 2015 г.