Шестте години на конфликт в Сирия са опустошили инфраструктурите на страната и са довели до загуби за икономиката й от близо 226 милиарда долара. Това сочи оценката на Световната банка, която бе публикувана днес и цитирана от АФП.

Опустошителната война отне живота на над 320 000 души и стана причина домовете си да напуснат почти половината сирийци след избухването й през март 2011 година.
Световната банка обаче отбелязва, че мащабът на разрушението е много отвъд равносметките за загиналите и разрушените инфраструктури.

"Войната в Сирия унищожава социалната и икономическа тъкан на страната", заяви вицепрезидентът на СБ за Близкия изток и Северна Африка Хафез Ганем.

"Броят на жертвите е съкрушителен, но войната унищожава и институциите, и системите, от които се нуждаят обществата, за да функционират. Ремонтирането им ще бъде по-голямо предизвикателство от възстановяването на инфраструктурите, а това предизвикателство само нараства с продължаването на войната", посочи Ганем.

Според Световната банка близо 538 000 работни места са изчезвали годишно от 2010 до 2015 година. Близо 9 милиона сирийци на работоспособна възраст или изобщо не работят, или пък не са записани нито в училище, нито в център за професионална подготовка.

Според експертите на Световната банка, ако конфликтът в Сирия приключи тази година, брутният вътрешен продукт на страната би могъл за четири години да се възстанови до 41 на сто от равнището си преди конфликта. С всяка допълнителна година този процент намалява, отбелязва АФП.