"Надявам се да не се стигна до ескалация на напрежението и до провеждането на Консултативен съвет по национална сигурност за етническия мир", заяви държавният глава след срещата си с ръководството на парламентарната група на Коалиция за България.

"Българската социалистическа партия изрази становище, че при необходимост трябва да се свика КСНС с оглед позициите на различните политически сили и членове на КСНС по въпросите с екстремизма и използването на езика на омразата. Ще следим внимателно процеса, ще обменяме информация с политическите партии и ако има нужда ще бъде свикан такъв съвет", заяви Росен Плевнелиев.

"Противопоставяме се категорично на екстремизма. БСП постави тази тема по време на срещата и аз им благодаря за това. Всякаква форма на екстремизма, използване на езика на омразата, религиозно, етническо и всякакво друго противопоставяне не е полезно на нацията и ние ще се противопоставяме с всички средства, включително и институционално на тези намерения", категоричен беше президентът.

Плевнелиев е обсъдил с представителите на левицата приемането на Изборния кодекс и възможността самият той да наложи вето върху някои текстове от кодекса. "Българският държавен глава в изминалите две години от своя мандат доказа, че не налага вето, за да пречи или за да играе партийни игри, а налага вето с ясни аргументи. Експертите в президентството ще работят ускорено, така както се работи в парламента, ще изчакаме Изборният кодекс да бъде приет изцяло и тогава ще се произнеса в рамките на срока по Конституция. Ще действам максимално ефективно и бързо", подчерта Росен Плевнелиев.

На срещата с президента участваха Александър Паунов, Корнелия Нинова, Спас Панчев, Петър Курумбашев и Янаки Стоилов. Срещата бе в рамките на провеждания от държавния глава месец на политическите консултации с парламентарно представените политически партии.

"Вярвам, че още веднъж българската нация ще види, че държавният глава налага вето единствено и само по конкретно и ясно посочени причини и аргументи", заяви държавният глава.

"Надяваме се в близките дни да приключи обсъждането и окончателното приемане на Изборния кодекс. Президентът се ангажира максимално бързо да изрази своята позиция, след като му бъде предоставен кодексът, след като получи експертизата на своя правен съвет, така че да може своевременно да бъдат организирани изборите за Европейски парламент", заяви от своя страна зам.-председателят на парламентарната група на Коалиция за България Янаки Стоилов.

От левицата са разговаряли с президента и по идеята му да се проведе референдум едновременно с изборите за Европейски парламент. "БСП е на мнение, че е добре референдумът да бъде отделен от европейските избори, за да има задълбочен дебат по европейската тематика. Моето мнение е по-различно. Аз вярвам, че не само с европейските избори, но и с всички следващи е добре да се провеждат и референдуми", заяви след срещата президентът. "Обединени сме в позицията, че законът за референдумите трябва да бъде подобрен и същевременно вярваме, че референдумът трябва да бъде ефективен инструмент за това гласът на народа да бъде чут", отбеляза той.

"Ние си даваме сметка от необходимостта за подобряване на законодателството за упражняване на правото на гражданите да се произнасят по въпроси от обществено значение. Ние също обсъждаме свои инициативи по теми, засягащи финансови и социални теми", отбеляза Стоилов.

"Обединихме се, че е добре и е важно с оглед на идващите европейски избори да се избягват негативните кампании и да се отнесем отговорно към европейския дневен ред и ЕС, и се надявам да имаме конструктивен подход във връзка с идващите избори, а не да сме свидетели на една чисто вътрешна политическа кампания", каза още Плевнелиев.

Държавният глава сподели позицията и по намеренията на управляващите за реиндустриализация на икономиката. Аз съм "за" реиндустриализация, която е ориентирана към индустриите на бъдещето, а не към стари мастодонти като "Кремиковци" и "Химко", подчерта Плевнелиев. БСП представи амбициозен план, в който наблягат на повишаване на заетостта в България, отчете още президентът след срещата.

По темата за реиндустриализация с президента имаме допирни точки, но и различия. Смятам, че нашият подход е комплексен, защото разглеждаме икономиката и индустрията както в нейните класически, така и модерни измерения, отбеляза Янаки Стоилов.

Имаме пълно съгласие и единодушие, че законът за средното професионално образование е важен и може, и трябва да се случи през 2014 година, коментира още държавният глава. Президентът приветства усилията на левицата да се продължи с политиката на облекчаване на режимите и подобряване на бизнес средата и апелира за широки консултации с професионалните среди при обсъждането на новия Наказателен кодекс.

От отношение на дискусията около Наказателния кодекс, ние смятаме дори, че е целесъобразно да поискаме експертиза от страна на Съвета на Европа и тогава да се пристъпи към разглеждането на тези въпроси в Народното събрание, отбеляза от своя страна Янаки Стоилов. Държавният глава напомни, че служебното правителство прие интегриран план за въвеждане на електронните услуги. Държавният глава коментира и честите смени на ръководството на ДКЕВР, но с нищо не се е подобрила ефективността на регулатора.

"България се провали вече много години в реформата в здравеопазването, тази реформа за съжаление се отлага от много правителства, тя е наболяла и сме длъжни с държавно отговорен подход да се върнем към тази тема, защото след няколко години ще бъде късно", каза още президентът. "Що се отнася до темата със здравеопазването смятаме, че стъпките, които обяви правителството са най-належащи и безспорни, а именно въвеждането на личната здравна карта и подобряване на общото състояние на спешната помощ", коментира Янаки Стоилов.

"БСП и аз като президент застъпваме тезата, че е необходимо да обърнем внимание на медийната среда в България по един широк и консенсусен начин. Трябва с допълнителни законови регулации да помогнем за подобряване на прозрачността в собствеността и в дистрибуцията", каза още Плевнелиев.