Рискът от смърт може да се изчисли с помощта на специална скала, според редактора на списанието на Кралското статистическо общество в Обединеното кралство, Франк Дъкуорт. Той измисля скала, която да измерва вероятността от смърт в резултат на различни дейности. Най-безопасният вид дейност се оценява с 0 точки, а с 8 - тази, която неизменно ще доведе до смърт.

Например "Руската рулетка" е с 7,2 точки. 20 години скално катерене - 6.3 точки. Шансът за смърт от убийство е равен на 4,6 точки, а карането на кола на разстояние до 160 км с трезвен шофьор на средна възраст, печели 1,9 точки - малко по-рискова смърт от тази при падане на астероид (1.6 точки).

По скалата  на Дъкуорт особено опасно е цифрата 5.5. На толкова се оценява рискът от смърт в пътно-транспортно произшествие или случайно падане от височина при мъжете. И за двата пола на толкова се оценява риск от смърт при почистване на дома, миене на съдове или при вървене по улицата.

Но кое е най-смъртоносното нещо, по-опасно дори от войната?

Работата!

Работата е много по-голям убиец от алкохола, наркотиците и войната. Всяка година при трудови злополуки и професионални заболявания умират 2 млн. души, за разлика от "само" 650 хил, които загиват при военни конфликти.

Според Бюрото по трудова статистика на САЩ, през 2000 г. на работа са починали 5915 души, включително и тези, които са получили сърдечен удар на бюрото си. 

В световен мащаб земеделието, минното дело и строителството се считат за най-опасните професии. За най-опасна, обаче е призната професията на дървосекач. Случват се 122 смъртни случая на всеки 100 хил. работници. На второ място са моряците от риболовната флота, на трето - пилотите от гражданското въздухоплаване с честота на смърт 101 на 100 хил. души. За успокоение, почти всички жертви на самолетни катастрофи са пилотирали малки самолети, а не джъмбо джетове.

Строителите и миньорите заемат четвърто и пето място, Процентът на смъртност при двете професии е по-малък от половината от това при дървосекачите.

Най-опасна сред редките професии е тази на работник на кораб за лов на раци в Берингово море.

  • Независимо от професията, третата най-честа причина за смърт се оказва убийството. Потърпевши тук са предимно полицаи и продавачи.
  • Втората основна причина за смъртност е падането от височина - 12% от общия брой загинали по време на работа. Основна жертва тук са работещите на високо.
  • Най-честата причина за смърт по време на работа са пътните произшествия. Общият брой е 23%.