Руският патриарх Кирил предложи на психично болните да се обръщат към църквата, за да изгони бесовете им, ако психиатрите не се справят, предаде ТАСС.

„От дълбока древност съществува служба за изгонване на бесове от хората, четат се особени молитви, чийто автор е Василий Велики. И много духовно силни пастири помагат на хората да се избавят от това страшно заболяване“, каза той в неделя.

„Хората, които са лишени от опита на молитвата и са се отделили от бога, са подложени на „побесняване“ – крайно проявление на въздействието на тъмната сила на човешкото съзнание, заради която човек може да се държи безумно“, каза ръководителят на Руската православна църква.

Нерядко е чувал от психиатри, че се сблъскват с явления, които не могат да се обяснят с болест. „В такива случаи хората трябва да идат на църква“, смята патриарх Кирил. „Много често чудото Божие става и тъмните сили отстъпват“, обяснява той.

Руската църква прави сеанси за гонене на духове. Миналата пролет ученици от елитна гимназия в Свердловска област били на екскурзия в женски манастир. Бащата на една от ученичките разказа: „Представиха им как свещеник гони дявола от момиче на 12 години. Тя лаеше и викаше с мъжки глас. Всичко това се транслираше на монитори“.

Екзорсизмът е познат повече като практика на католическата църква в миналото. По мнението на папа Франциск тя не се прилага достатъчно и през март той призова изповедниците да не я забравят.