Когато гледате морето, нивото на стрес и тревожност естествено пада. Учени доказаха, че голямото синьо пространство е естествен лек срещу депресия, съобщава fr.news.yahoo.comцитирани от Новите родители.

Спокойствие

Животът край морето и възможността всеки ден да се любувате на вълните успокояват и подобряват самочувствието. Проучването на екип новозеландски и американски учени е публикувано в Health & Place.

Със специализирани тестове, които отчитат определени емоционални състояния – депресивни настроения, тревожност и всякакви негативни чувства, учените проследили психичното здраве на група доброволци.

Така установили, че хората, които живеят на брега на морето, са по-малко стресирани в сравнение с тези от вътрешността на страната.

Явно зелените пространства в градовете нямат такова успокояващо въздействие, каквото си мислехме, че имат.

Синьо, не зелено

На въпроса защо, учените дават отговор.

Изследването не прави разлика между различните типове зелени площи. Докато морската шир е напълно естествена, голяма част от зеленината в града се пада на изкуствено залесени терени - спортни площадки, тревни площи и градинки“, обяснява Амбър Пирсън, ръководител на проучването.