"Системата на МВР не е разделена." Това каза директорът на ГД „Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски пред БНР.

„Резултатите и мероприятията, които правим, показват, че полицейските служители действат съобразно закона и тогава, когато е необходимо, съобразно закона, служат в изпълнение на своите задължения“, коментира той. По думите му част от исканията на синдикатите са основателни, защото не е нормално през последните години да не се осигурява едно нормално полицейско оборудване.

Гл. комисар Терзийски обясни, че се води статистика и всеки служител знае какво му е необходимо да получава и какво не е получил, така че направените промени в Закона за МВР са достатъчни, за да се предприемат необходимите действия по обезпечаването на служителите.

По думите му целият комплект на зимната полицейска униформа струва над 700 лв. „Един служител обикновено в продължение на 3 години купува една зимна и може би 2 летни униформи. Достатъчно на такъв 3-годишен период да се подменя веднъж зимната, а летните – по-често“, коментира гл. комисар Терзийски. Той обясни, че полицаите не купуват своите униформи, а се провеждат обществени поръчки с участието на фирми, които след това ги изработват и доставят в складовете на Дирекция „Управление на собствеността“ по места и от там полицаите се снабдяват с тях на принципа на купоните.

Гл. Комисар Терзийски уточни, че един полицай има право в рамките на една година да купува облекло и полицейски атрибути за сумата до 400 лв. „Няма как да скрием това, че колеги си купуват със собствени средства облекла, които наподобяват полицейска униформа. Има служители, които ходят с такова облекло“, каза той.

"Заинтересовани сме до минимум да бъде сведен недокоплектът, защото ни предстои много сериозно предизвикателство - европейското председателство през 2018 г. и сигурността му е много важен параметър за безпроблемното му провеждане", коментира той. Гл. комисар Терзийски добави, че политическото ръководство на МВР се е заело сериозно с решаването на проблемите в системата. "Сигурен съм, че това, което се изисква от нас и което е необходимо да го направим, ще го направим", добави той.