В България се провежда грешна политика по доходите. Тази политика отглежда търтеи и готованци
Тази критика отправи Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) по време на формалното разглеждане на постановлението на Министерски съвет за определяне на новия размер на минималната работна заплата.

То бе обжалвано в съда от страна на работодателите, поради неспазване на процедурата за съгласуваност в Тристранния съвет.

Велев заяви, че няма нужда от драстични мерки на пазара на труда. Той определи исканите от синдикатите политики за увеличаване на доходите като "глупости".

"Няма проблем с преразпределението на брутния вътрешен продукт. Ние произвеждаме 15% от средния европеец на час, а получаваме 21% от средния европеец. Това са данните на Евростат", констатира Васил Велев.

Според него възнагражденията в България изпреварват производителността на труда от тези в ЕС. По думите му ръстът на производителността у нас изостава чувствително от 2010 г. насам.

"Ние имаме петата най-висока минимална работна заплата в ЕС", каза още Велев. С тази производителност на труда в Чехия минималната работна заплата би била 132 евро, а в Румъния би била 217 евро, у нас обаче е 241 евро.

Велев отчете, че страната ни е с най-големия ръст на минималната работна заплата за последните десет години. Според него там, където няма определяна минимална работна заплата безработицата е по-ниска, а средната работна заплата е 1,6 по-висока.

Той направи конкретно предложение в постановлението, с което се определя нов размер на минималната работна заплата тя да е определена като брутната минимална месечна работна заплата.

От Българска търговско промишлена палата заявиха, че подкрепят инициативата на МТСП за определяне на механизъм за определяне на минималната работна заплата. Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков обясни, че приемането на Постановлението на МС за определяне на нов размер на минималната работна заплата за страната от 1 януари 2017 г., се налага в отговор на мотивите на ВАС, с които аналогично постановление на МС е било отменено поради неспазване на процедурата за съгласуване в НСТС.

В Постановлението на Министерския съвет за определяне на нов размер на минималната работна заплата за страната през 2017 г. е определен размерът от 460 лв.

"Данните за първото тримесечие на тази година доказват, че увеличението на минималната работна заплата мотивира към заетост, реализиране и задържане на трудовия пазар, особено на младите хора без трудов стаж и нискоквалифицираните.

Увеличението на минималната работна заплата има и социален ефект като запазва покупателната възможност на хората с най-ниски доходи и техните семейства и така гарантира нормално преживяване", посочи Петков.