След като на два пъти не успя да докаже картел при горивата, Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) подхвана ЕРП-ата.

След 4 години проверки в четвъртък ведомството предяви твърдения за извършени нарушения с господстващо положение на разпределителните и снабдителните предприятия от икономическите групи ЕВН, ЧЕЗ и "Енерго-Про".

"КЗК установи, че предприятията във всяка от икономическите групи прилагат обща стратегия и практики, с които дискриминират независимите търговци извън съответните групи и ограничават търговията с електрическа енергия по свободно договорени цени", твърди ведомството.

Според антипонополния орган дружествата възпрепятстват първоначалната смяна на крайния снабдител с доставчик по свободно договорени цени, като обменят в рамките на групите си съществена информация за клиенти, които преминават от доставка по регулирани към доставка по свободно договорени цени и забавят издаването на необходимите документи.

Засегнатите компании имат 30-дневен срок да се запознаят с материалите по преписката и да представят писмени възражения по предявените твърдения. Едва след това КЗК ще излезе с окончателно решение дали ще потвърди наличието на нарушения или ще прекрати производството.

Ако нередностите се потвърдят, по закон компаниите могат да бъдат глобени с до 10% от оборота за предходната финансова година. Toва би струвало на дружества от групата на ЧЕЗ над 200 млн. лв., а на ЕВН и "Енерго-про" – около 100 млн. лв.

Ходът на комисията, оглавявана от Юлия Ненкова, идва след около четири години проверки. Разследването срещу ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про" стартира през март 2013 г., когато начело на регулатора бе Петко Николов.

В сигнали до регулатора от преди четири години компании се оплакват, че въпреки че са предприели всички необходими действия, процедурата за смяна на доставчика им на ток не е приключила въпреки изтичане на всички срокове, предвидени в законодателството. Според оплакването това се дължи на недобросъвестните, незаконосъобразни действия и бездействия на дружествата от групата ЧЕЗ.

От подадените сигнали КЗК прави предположение, че и трите групи компании прилагат аналогични практики, с които възпрепятстват смяната на доставчика на електроенергия, което може да се тълкува като забранено координирано действие.

Oт ЧЕЗ и ЕВН коментираха, че ще се запознаят с материалите и ще предоставят своята позиция в установения срок.

"Що се отнася до развитието на свободния пазар на електроенергия в България, то EVN винаги е била сред компаниите, работещи активно и целенасочено за неговото пълноценно въвеждане, прозрачност и европейска интеграция", заявиха от ЕВН.

"Енерго-про" пък изрази несъгласие с твърдението на КЗК.

"Енерго-про Мрежи" изразява несъгласието си с твърденията на КЗК, че дружеството е злоупотребило с господстващо положение на пазара на услугите по разпределение на електрическа енергия на стопански потребители. Компанията винаги е подкрепяла развитието на пазара на електрическа енергия по свободно договорени цени и спазва нормативно регламентираните изисквания, гарантиращи нормалното протичане на процесите в свободната търговия на ток", казаха оттам.

От компанията допълниха, че за улеснение и ускоряване на процедурите за смяна на доставчика е създадена възможност клиентите и търговците да подават заявление онлайн. Дружеството е започнало прилагане на стандартизирани товарови профили (СТП) в предвидените нормативни срокове, сключило е рамкови договори с търговците.