Доклад на Международния валутен фонд преди срещата на Г-20 в Хамбург, подчертава „неблагоприятните рискове“ за глобалната икономика, които крият политическата несигурност в развитите страни, уязвимостта на финансовия сектор и внезапното затягане на финансовите условия.  

Ако не последват незабавни действия, това съчетание от фактори може да се окаже рецепта за тежка финансова криза, предупреди генералната директорка на МВФ Кристин Лагард при представянето на доклада, цитиран от Франс прес.

МВФ е загрижен, че отстъплението от укрепването на финансовата регулация след кризата от 2008 може да доведе до отслабване на собствените капитали и до регламенти с негативни последици за глобалната финансова стабилност.

Докладът отбелязва появата на политически програми с много неизвестни – въпреки че отминаха рисковите избори в Европа, продължава да има висока степен на несигурност заради трудността да се предвидят бюджетните политики и регламенти на САЩ.

6 месеца след встъпването в длъжност на администрацията на Доналд Тръмп, тя още не е успяла да получи одобрението на Конгреса за фискалните стимули от предизборните си обещания като намаляването на данъците и разходите за инфраструктура. МВФ вече понижи миналата седмица прогнозата си за ръста на най-голямата в света икономика заради неизвестността около икономическите й планове. Фондът очаква растеж от само 2,1% на американската икономика през 2017 и 2018 на фона на прогнозата през април за ръст съответно 2.3% и 2.5%.

Тревога предизвиква и паричната политика на американската централна банка, която може да окаже отрицателен ефект за капиталовите потоци към развиващите се страни и да направи долара по-силен.

МВФ отделя място на преговорите за Брекзит и ги определя като рисков фактор. Фондът призова Германия да предприеме „по-експанзионистична бюджетна политика“, насърчаваща публичните инвестиции и растеж, което ще позволи, чрез увеличаване на вътрешното търсене, да се ограничат външните дисбаланси около силния търговски излишък.

МВФ отбелязва също така, че инфлацията в еврозоната остава ниска и като резултат липсва увеличение на заплатите в периода след кризата, свързана с непълното работно време и все още високата безработица в част от европейските страни.

Докладът призовава европейските банки да укрепят балансите си и припомня спасяването неотдавна на няколко италиански и испански банки от фалит.

За Китай фондът предупреждава, че прехвърлянето на държавния дълг като частен увеличава риска за финансовата стабилност и растеж в страната.