Прокуратурата повдигна обвинения срещу Петър Низамов-Перата за причиняване на лека телесна повреда и хулиганство. Той ще бъден съден по бързото производство, информира NOVA.

В неделя по време на многобройния протест в Асеновград

31-годишният мъж удари телевизионен оператор.

Низамов отправил множество обидни думи към оператора, след което заплюл него и видеокамерата, която държал, посочват от районната прокуратура в Асеновград. Низамов е задържан за 72 часа. До момента той е бил осъждан три пъти за причиняване на лека телесна повреда по хулигански подбуди. Разследването продължава.

Междувременно районната прокуратура в Асеновград задържа още две лица, участвали в сбиването със състезатели от клуба по кану-каяк „Асеновец”, информира DarikNews – Пловдив.

40-годишният Асен и Джавет на 32 години са привлечени като обвиняеми

за извършени на 26 юни хулигански действия с особена дързост и цинизъм в района на болницата в града, след възникнал конфликт между двете групи. Двамата обвиняеми се държали агресивно, хвърляли камъни, обиждали, отправяли заплахи и носели дървени тояги.

По същото досъдебно производство за хулигански действия с особена дързост и цинизъм, както и за причинени средни телесни повреди, бяха задържани още девет лица.

Двамата обвиняеми имат съпричастност към възникналия конфликт, което е установено след непрекъснати оперативно-издирвателни мероприятия, съобщават от държавното обвинение.

Те за задържани за срок от 72 часа

с постановление на наблюдаващия прокурор. Асен е осъждан, а Джавет – не. Издирват се и други лица, извършили хулигански действия в същия ден.

Етническото напрежение в града се повиши след като голяма група роми нападна деца и треньори от клуба по гребане "Асеновец". До големия инцидент се е стигнало след спречкване между трениращите и жители на махалата край язовира "40-те извора". 

Голямото сбиване обаче се случва впоследствие пред болницата в града, където десетки жители на махалата нападат учениците и възпитателите им, включително с колове и камъни. Много от тях получават различни травми. 

Жители на ромския квартал твърдят, че нападателите са били провокирани и че при първоначалното спречкване на язовира треньорите първи са упражнили насилие спрямо ромите.