Компанията за потребителско кредитиране "БНП Париба Пърсънъл Файненс" ЕАД е осъдена заради нелоялна търговска практика, при която потребителите са заблуждавани, че заемът им е "безлихвен“.

Върховният административен съд (ВАС) е потвърдил заповедта на Комисията за защита на потребителите (КЗП) за забрана на въпросната практика, съобщиха от ведомството във вторник.

"Компанията е заблуждавала клиентите си, като е предлагала безлихвени потребителски кредити, но е премълчавала изискването за такса "ангажимент", която прави заема дори по-скъп, отколкото при наличието на лихва по него“, посочват от КЗП.

Макар да става дума за стар казус от 2015 г., той за пореден път потвърждава проблемите, които се създадоха през лятото на 2014 г. с приемането на таван на лихвите по кредитите за потребители в размер на около 50% на година. Вместо да свали цената на кредитите, в сегмента на бързите заеми новата регулация направи оскъпяването им крайно непрозрачно и принуди фирмите да въведат необичайни такси, за да заобиколят ограничението.

КЗП: "Безлихвеният" заем е имал такса "ангажимент"

По данни на КЗП "БНП Париба Пърсънъл Файненс“ е предоставяла заеми с 0% ГПР (годишен процент на разходите, който включва не само лихвите, но също и таксите и комисионите) за закупуване на различни стоки от търговски вериги.

Потребителите обаче не са информирани своевременно, че за да бъде фиксиран лихвеният процент и то при условие, че годишната инфлация не надвишава 24%, трябва да заплатят такса "ангажимент". Таксата се изчислява върху пълния размер на главницата, заплаща се разсрочено с всяка погасителна вноска и е дължима в остатъчния си размер при предсрочно погасяване на кредита. Тези обстоятелства са посочени едва в договора за отпускането на заема.

"По такъв начин кредиторът създава впечатлението, че няма допълнителни такси и лихви към главницата на кредита, като в същото време и с въвеждането на такса "ангажимент" не гарантира напълно фиксирането на нулевия лихвен процент“, посочва ведомството.

Оказва се също, че при тази схема потребителят заплаща сума, която е по-висока от евентуално начислен лихвен процент. Например, кредит в размер на 3829,00 лв. за еднакъв период от време ще струва на потребителя 4518,22 лв. с 18% такса "ангажимент" и 4397,64 лв. с 18% годишен лихвен процент.

Освен това, според Закона за потребителския кредит при предсрочно погасяване на заема кредитополучателят дължи лихвите и разходите само за времето, в което е ползвал заема, но не и тези до края на срока на договора. А в разглеждания случай се предвижда потребителят да заплати цялата т. нар. такса "ангажимент".

Съдът е отсъдил заблуждаващата търговска практика да бъде прекратена.

"БНП Париба": Заемът не се предлага от 2015 г.

От "БНП Париба“ коментираха, че компанията не предлага потребителски кредити за покупка на стоки на изплащане с 0% годишен лихвен процент и такса "ангажимент“ от 2015 г.

"Дотогава този продукт е представян като потребителски кредит с 0% годишен лихвен процент (ГЛП), а не с 0% годишен процент на разходите (ГПР), а наличието на такса "ангажимент“ е било обявявано ясно и напълно коректно както в преддоговорната информация, така и на първата страница на договорите за отпускане на кредит“, твърдят от дружеството.

"БНП Париба Лични Финанси“ - България, стриктно спазва българското законодателство и прилага високи международни стандарти не само при предлагането на финансови продукти, но и през целия период на обслужване на кредита. За нашата компания е изключително важно да бъдем максимално коректни със своите клиенти и те да го знаят – това е част политиката на отговорно кредитиране, която следваме от 1953 г. Доказателство е фактът, че над 710 000 от нашите над 1.4 милиона клиенти са ползвали услугите ни повече от веднъж“, коментират още от дружеството.

Колективни искове срещу 9 фирми за бързи заеми

Миналата година КЗП откри неравноправни клаузи в общите условия на всички фирми за бързи заеми, които провери – общо 45 на брой. Повечето от тях пожелаха доброволно да премахнат некоректните текстове, но 9 отказаха и в резултат комисията заведе колективни искове срещу тях.

Нарушенията бяха свързани основно с налагането на допълнителни такси по усвояването и обслужването на кредитите. Понякога тези такси са в пъти по-високи от самия кредит. Имаше и регистрирани нередности около подписването на договори с трети лица, т. нар. гаранти по заемите.

КЗП съветва при тегленето на бързи заеми клиентите да изискват т. нар. "Стандартен европейски формуляр", който съдържа данни за вида, размера и стойността на кредита, както и лихвеният процент и годишният процент на разходите. В преддоговорната информация опишете точно правата на клиента при упражняване правото му на отказ от заема или при предсрочно погасяване. Предоставянето на въпросния формуляр е задължително по закон.