Развитието на изкуствения интелект напредва все по-бързо. Учени от университета "Карнеги Мелън" обявиха, че са създали изкуствен интелект, който може да чете мисли, съобщава онлайн изданието DigitalTrends.

Оказва се, че това не е чак толкова трудно, стига да разполагаш с правилната информация. Учените са използвали принципа на обратното инженерство, за да създадат и симулират сигналите, които изпраща мозъка. Това им е позволило да обучат своя изкуствен интелект да вижда разликите в сигналите и да разпознава какво означават.

За да може да чете мисли, алгоритъмът трябва да "погледне" резултатите от мозъчно сканиране на даден човек. Чрез машинно обучение изкуственият интелект е създал още повече връзки и може да разпознава как мозъкът създава дори сложни мисли.

Тя е била обучена да разпознава 240 сложни събития, например мисъл за даден човек, за дадено място или физическа активност и социално взаимодействие. Изкуственият интелект е разбрал къде в мозъка се формират различните мисли. Чрез анализ на мозъчното сканиране, алгоритъмът разбира за какво е мислил пациентът по време на процедурата и дори може да образува смислено изречение със събраната информация.

Изкуственият интелект е бил тестван и на практика. Използвани са 239 мозъчни сканирания, при които учените са знаели какво е мислил пациентът. Алгоритъмът е познал правилно в 87% от случаите. Тестван е и в обратна посока - да му бъде дадена мисъл, а той да създаде съответния резултат от мозъчен скенер. Накратко, възможностите на роботите бавно, но сигурно са на път не само да постигнат, но и да надминат дори най-смелата научна фантастика.