С такова нетърпение очаквахме да дойде лятото, когато слънцето е високо на хоризонта, дните са дълги, компаниите са шумни, косите с естествено рус нюанс, а морското синьо е част от пейзажа.

С настъпването на лятото сме склонни да харчим повече. Топлото време и така мечтаните почивни дни са предпоставка да му отпуснем края и да развържем кесията.

По-предвидливите от нас от рано започват да планират разходите свързани с най-топлите месеци. В семейния бюджет още от зимата се заделят пари за „най-щурото море“, „за планинския преход, който мечтаем да направим от няколко години“, за „онази така желана разходка из Европа“. Погълнати от летни емоции, забравяме, че лятото е не само време за почивка и забавление.


Имаме и някои сериозни разходи, които обаче често подценяваме.

Екип експерти от УниКредит Булбанк дава съвети в блога на банката за това как да избегнем неприятностите със 7 летни разхода, които подценяваме. Вижте ги:

1. Лятото е сезонът на сватбите. Не подценявайте това събитие, дори и да не сте в главната роля. Поканата за сватба е съпроводена с доста големи разходи, особено ако сте с водеща роля на кумове или шаферка. Тогава освен подарък за младоженците и нов тоалет, трябва да бъдат отделени пари и за нещата, които е прието да бъдат закупени от кумовете/шаферките.

Освен това в последните години тенденциите наложиха, че дамите следва да бъдат с подобаващ грим и прическа. Това определено е разход, който не е за подценяване. Ако сватбата е извън града, трябва да предвидите разходи за път, джобни и евентуално такива за нощувка.

2. През летните дни се планират и много семейни празници – кръщенета, годишнини, юбилеи. Поводът за такъв тип събитие е специален, затова и подаръкът, който предвиждате да направите, трябва да е оригинален  и запомнящ се. Разходът варира в зависимост от идеята, която целите да предадете. Тънък момент е, че се успокояваме и вярваме, че разходите са приключили след като сме избрали подарък. Това далеч не е така, тъй като опаковането му и цветята, които са задължителна част, също струват немалко пари.

3. Лятото е и времето от годината, когато повечето хора, които живеят извън пределите на страна, се прибират за годишната си отпуска. Срещите с приятели или роднини от чужбина са дългоочаквани. Задължително е поне веднъж по време на престоя им да ги разходим из новите места на града – ресторанти, барове, магазини. В повечето пъти купуваме подаръци, които да занесат с тях в новия им дом. Със сигурност обгрижването и желанието да се представим в добра светлина е един не добре предвиден разход, който може да повлияе сериозно на месечния бюджет.

4. Лятото е най-подходящото време от годината за ремонт на жилището. Повечето пъти се тръгва от идеята за леко освежаване, но последствията са в пъти по мащабни и се оказваме в голям капан. Планираните дни никога не са достатъчни, предвидената сума също се оказва недостатъчна. Така освен че губим от дните и бюджета за почивка, напрежението взима превес над хубави емоции, които съпровождат слънчевите дни.

5. В сезона на отпуските горивото за автомобил е един от разходите, който също е значително подценяван. Разходките до „близки“ дестинации, пътуването до морския бряг или някоя планинска хижа, неделното отскачане до вилата са неосъществими без пълен резервоар. Шофирането при хубаво време ни кара да натиснем педала, а това допълнително се отразява на джоба ни.

6. Регулярни битови разходи. Това, че е лято не трябва да ни успокоява, че сметките ще намалеят драстично. Да, спестяваме разход за парно, но при високите летни температури, рязко увеличаваме използването на климатик в затворени помещения. Нека не подценяваме и сметките за вода, което количество доказано също се повишава по време на топлите месеци.

Разходите към мобилните оператори също набъбват в период на чести пътувания. Въпреки отпадането на роуминга за страни от ЕС, бъдете подготвени, че месечната ви такса може да бъде по-голяма от очакваното.

7. Разходи, свързани с почивката. Дори и най-добрите в планирането понякога пропускат да „заделят“ достатъчно допълнителни средства, за непредвидени ситуации по време на почивката. Например вие сте в Созопол, а ваши приятели са в Несебър и мислите да отидете да ги видите. Това си е непредвиден разход. Подводните камъни не са рядкост, така че не забравяйте кредитната карта.

Планирайте от рано и харчете разумно. В крайна сметка лятото е само три месеца. Създайте най-хубавите си спомени. Сега!