Националната компания за управление на пътната инфраструктура на Република Румъния е информирала, че от 12 до 21 часа днес, 1 юли, се въвежда ограничения за движение на МПС с максимално допустима маса по-голяма от 7.5 тона за 27 области в страната, включително и към граничните пропусквателни пунктове.

Ограничението на движението се налага за защита на асфалтирания път, върху който заради високите температури по време на деня, се образуват големи необратими деформации. Деформациите могат да предизвикат автомобил да загуби на стабилност върху пътната настилка.

По румънските автомагистрали и национални пътища ще биват допускани само товарни превозни средства, превозващи живи животни и нетрайни продукти с животински или растителен произход, както и МПС, участващи в предотвратяване на сериозни обстоятелства, транспорт на горива и на стоки под контролирана температура. Ограниченитео няма да важи още за транспорт при изтегляне на аварирали МПС, при доставка на вода и хранителни продукти в бедстващи райони, транспорт на бутилирана вода, военен транспорт или участващ в международни учения.