КАТ няма мобилен апарат за измерване на вредните емисии

Близо 1,5 млн. коли се движат по пътищата в България без катализатори и замърсяват въздуха. Това показва проучване на „Монитор“, което се базира на регистрираните автомобили у нас.

Според последните цифри на МВР те са около 4,3 млн. Най-много са автомобилите, които са на възраст над 20 години – 1,8 млн. Това ще рече, че те са били произведени около 1996 година, когато и влизат първите возила с катализатори в Източна Европа. Така сметката показва, че 1,8 млн. автомобила никога не са имали катализатори. Голяма част от тях обаче вече не са в движение – около 300 хил. Останалите 1,5 млн. обаче все още са по улиците и изхвърлят вредни емисии повече от допустимите норми.

Вече е сформирана работна група от няколко министерства, която да изготви промени в множество нормативни актове. С тях тези автомобили трябва да бъдат спирани от движение. Компромис ще има за колите, чиито собственици допълнително са поставили катализатор. Такива обаче са изключително малко, тъй като цената на устройството за редуциране на вредните емисии започва от 800 лева и може да стигне дори до няколко хиляди.

Ако готвените промени влязат в сила, те ще рефлектират и върху работата на КАТ и на пунктовете за годишен технически преглед. Предвижда се катаджиите да могат да санкционират със солени глоби собствениците на возилата. Пунктовете, които им дават стикер за техническа изправност, без наличието на катализатор, пък ще бъдат затваряни. Все още няма точна информация кога ще са готови промените в нормативните уредби, но ако те влязат в сила и бъдат приети, ще се наложи и закупуването на специална техника в пунктовете на КАТ, която да измерва нивата на обработените газове още при първата регистрация в страната.

Друг проблем, който ще се изправи пред контролните органи, е липсата на мобилни апарати за измерване на изгорелите газове. С такъв за момента разполага само Автомобилната администрация, което връзва ръцете на КАТ да правят каквито и да е санкции за вредни емисии.