„Бача бази” не се възприема като израз на хомосексуализъм в полово разделеното афганистанско общество. Mомчетата, нагласени като жени, са символ на власт и превъзходство

С много грим, изкуствени гърди и звънчета, Джауед се върти около мъже на средна възраст на нерегламентирано парти „бача бази” (момчешка игра) в афганистанската столица Кабул, където момчета – бивши сексуални роби, намират възможност да се изявяват като танцьори.

Джауед е бил отвлечен от бивш военен командир, когато е бил на 14 години и е една от многото жертви на

скритата и толерирана епидемия от изнасилвания на момчета в Афганистан.

Младият танцьор е един от тримата бивши „бача” (момчета), успял да се измъкне от похитителя си. Техните разкази хвърлят светлина върху откраднатия живот на момчетата държанки, които често са осмивани и семействата им се отказват от тях, а след това стават отново жертва на сексуална злоупотреба.

Четири години след като е бил отвлечен, похитителят на Джауед го заменя с ново момче и го „харизва” на друг местен велможа. 19-годишният младеж успява една нощ да избяга благодарение на канонада от изстрели по време сватба, където новият му господар го завел, за да забавлява гостите.

Сега обаче, танците са единственото умение, с което бившият роб може да си изкарва прехраната, защото няма никакво образование, а държавата не осигурява защита на оцелелите от „бача бази”.

Днес Джауед танцува за влиятелните си покровители на тържества, където на финала често се стига до секс. Дори и формално свободни, „бача бази” трудно се измъкват от стигмата, която им е наложена. „Обикновено започва разправия кой да ме отведе със себе си след тържеството”, разказва танцьорът.

„Бача бази” не се възприема като израз на хомосексуализъм в полово разделеното афганистанско общество,

разказва Ануй Чопра в репортажа си за АФП (AFP).

Точно обратното – момчетата, нагласени като жени, са символ на власт и превъзходство. Тази практика се прилага безнаказано дори и в афганистанската армия, която е подкрепяна от западни съюзници. „Обичаят „бача бази” разрушава нашето общество. Децата ни растат, вярвайки че да изнасилваш момчета е нещо нормално”, казва един активист от провинция Хелманд.

Един мъж на име Сардар Уали разказва за своя син, който бил отвлечен. След месеци безплодно търсене той най-сетне видял детето си на един претъпкан пазар в района на Герешк, Хемланд, където стават страшно много отвличания на момчета. Сардар Уали отчаяно искал да се добере до сина си и да го прегърне, но не се осмелил да се доближи заради полицаите, които били около него.

„Гледах го как се отдалечава от мен. Майка му се поболя от скръб. Не спира да плаче и да повтаря: „Изгубихме синът си завинаги”, разквазва той. Агонията от изгубването на дете заради сексуално робство се усложнява и от опасенията, че в плен момчетата могат да се пристрастят към опиатите, които им дават, за да ги направят покорни.

За много такива момчета единствен изход се оказва тайна сделка с талибаните,

които вербуват „бача бази”, жадни за отмъщение и готови да избият мъчителите си.

Повечето семейства вече са загубили надежда за отвлечените им момчета. Само едно семейство от Хелманд извадило късмет и успяло да измъкне 11-годишния си син след 18-дневен плен с помощта на влиятелен служител в разузнаването. „Семейството искаше справедливост, но моят съвет беше: „Напуснете Хелманд, или е ще се върнат за момчето ви”, разказва служителят от разузнаването пред АФП.

Притежателите на сексуални роби се хвалят с достойнствата им и се стараят да надскочат съперниците си в надпреварата. „Моето момче е по-красиво”, казва един, а другият го контрира, че неговото танцува по-изкусно.

Повечето „бача бази” дори и да се освободят от тормоза не биват приемани обратно в семейството си. „Семейната чест е като стъклена чаша с вода. Една капка мръсотия я съсипва”, казва Аймал – бивш бача, който вече е навършил 30 години и е бил изоставен от родителите си. „Ако бях жена, семейството ми щеше да ме убие”,разсъждава Аймал.

Срамът пречи на родителите да помагат на децата си, които са преживели „бача бази”,

казват лекари в Южен Афганистан. Обикновено родителите съобщават, че момчето има болки в корема. Но при по-обстоен преглед става ясно, че е било изнасилвано и трябва да бъде шито. Въпреки това родителите молят всичко да става тайно, за да не бъдат посрамени.

Аймал бил изоставен от похитителя си след години на робска експлоатация в северната провинция Балх, защото му поникнала брада.Сега той е активист в Кабул и казва, че не иска да свърши като много други бача, които също се превръщат в сексуални хищници.

Афганистанският президент Ашраф Гани тази година за пръв път увеличи наказанията за злоупотреби с момчета чрез промени в наказателния кодекс, но засега не се знае кога те ще влязат в сила.

През февруари властите проведоха масирана операция срещу тържество с „бача бази” в Кабул и задържаха танцуващите момчета, а не организаторите.

В страната почти няма законова защита и психологическа подкрепа, затова момчетата може и да избягат от похитителите си, но не и от миналото си. Много такива момчета започват да проституират. Тъй като властите вече задържат танцуващите бача, не им остава нищо друго освен да продават телата си.