Както съобщава Сеизмологичната обсерватория при Природно-математичния факултет в Скопие, нощес в 1:02 в Югозападна Македония е регистрирано земетресение с епицентър на 8 км от Охрид и източник на дълбочина от 5 км. Силата на земетресението, определена от Евро-Средиземноморския сеизмологичен център, съответства на магнитуд 3.3. Това съобщава Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция „Сеизмология” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН).
В Охрид трусът е породил сериозна тревога у живущите в многоетажни сгради. Минути след земетресението, събитието е станало тема на споделяне от жители на Охридско-Преспанската област в социалните мрежи. Това означава, че жителите в областта са били извадени от дълбокия си ранен сън, т.е. интензивността на сътресението там е близо до IV-V по 12-степенната скáла. В столицата Скопие жителите не са пробудени от слабото сътресение (II-III степен).
Земетресението е последвано от други два труса – след 106 минути с магнитуд 2.4 и след още 26 минути с магнитуд 2.7. Трусовете са усетени освен в Охрид, още в Струга и Ресен (telegraf.rs; blic.rs). Сътресенията от проявилата се активност се инициират на дълбочини до 5 км под земната повърхност. Това обстоятелство ги прави доловими в епицентралния район, дори при магнитуд близък до 2.
Охрид претърпя земетръс и преди седмица, когато инструментите на 20 юни регистрираха земетръс с магнитуд 3.9 и максимална интензивност от V степен по 12-степенната Европейска скала. Земетресение с магнитуд 3.6 уплаши жители на Охрид и на 18 юни, когато някои дори напуснаха домовете си, излизайки на открито. Проследявайки земетръсните каталози, в последно време се очертава сеизмична активизация в Югозападна Македония. Така, от 5 години насам до юни месец през тази година има 3 земетресения с магнитуд над 3 и 10 събития с магнитуд между 2 и 3, предимно през октомври 2014. Сериозна изглежда активизацията през последните дни на юни 2017 – три земетресения с магнитуд 3.3-3.9 и 13 събития с магнитуд между 2 и 3. За 9 дни, т.е. 200 пъти по-къс период, броят на микроземетресенията е нараснал на порядъци.