Нова финансова криза назрява в развиващите се икономики и може да причини огромни щети. Това гласят изводи в доклад на Банката за международни разплащания, обединяваща представители на различни централни банки.

Мрачната прогноза засяга големите нарастващи пазари като Китай, които според експертите дават признаци на "прегряване". Те напомнят на ситуацията в САЩ и Великобритания преди финансовата криза през 2008 година.

Тези проблеми могат да повлияят на цялата световна икономика, смятат експертите на БМР.

На централните банки може да се наложи да повишат лихвените проценти, за да се справят с инфлацията, която иначе би "задушила" икономическия растеж.   

Групата от централни банки алармира за риска, който представлява нарастващия дълг на страни като Китай и икономическия протекционизъм в САЩ при Доналд Тръмп.

В момента корпоративния дълг на Китай е 166% от брутния вътрешен продукт на страната, като е регистрирано удвояване от 2007г. насам.

Размерът на кредитите нараства непропорционално спрямо икономическия растеж и при други азиатски страни като Тайланд и Хонк Конг.

Според експертите, световната икономика все още се възстановява от глобалната криза и последвалата я криза на еврото през 2010 година.

И в двата случая системните проблеми бяха причинени от непропорционално големите нива на дълга.