Кражбите по морето се увеличават значително през лятото. Цивилни полицаи във Варна вече следят за крадци на плажа и на най-оживените места в града, съобщи БНТ. 19 са регистрираните джебчийства от началото на годината до сега. Много от случаите обаче остават извън статистиката, защото потърпевшите не подават сигнал в полицията.

Джебчийските кражби са целогодишен проблем във Варна. Дойде ли лятото обаче опасността от обир на улицата нараства, защото в града и близките курорти пристигат гастрольори от цялата страна. Плажът е притегателно място за крадците заради оставения без надзор багаж. Джебчиите са изключително изобретателни, мобилни са и бързо се събират там, където има много хора. "Иначе профилът не се е променил. Преди всичко жени, които използват тълпите, струпването на хора, невниманието на туристите, за да се възползват от техните вещи", каза Ивана Милева – говорител на ОД на МВР във Варна.

През лятото униформени полицаи патрулират на местата, където има много туристи. Крадците обаче трябва да знаят, че навсякъде ги дебнат и полицаи под прикритие. "Има полицейски служители, които са цивилни, без отличителни знаци, така че да са част от множеството и да не бъдат разпознавани. Плажните алеи също са места, които са в полизрението на полицейските служители", обясни Милева.

Жителите и гостите на града не трябва да разчитат само на полицията, а винаги да имат едно на ум. От полицията съветват да не оставяме вещите си без надзор и да не носим големи суми пари. "Ако това се налага, нека да бъдат разпределени на различни места. Да не са само в портмонето или само в чанта, нека да бъдат разделени, за да можем да минимизираме щетите при евентуална джебчийска кражба", каза още Ивана Милева. Ако не искате да имате горчив спомен от лятната си ваканция, не трябва да забравяте, че крадците никога не почиват.