За последните 9 месеца земеделските производители са получили 1.8 млрд. лв. Сумата се отнася за кампания 2016 в периода по схемите и мерките, администрирани по директни плащания.

Днес са изплатени средствата по Схемата за Млади земеделски стопани в размер на 1.6 млн. лева. Подпомагане получават 3800 земеделски стопани.

В сектор животновъдство са изплатени близо 224 млн. лв. на 40 хил. земеделски стопани по схемите за обвързано подпомагане за животни, схемите за преходна национална помощ, Мярка 10 „Агроекология и климат“, направления Традиционни практики за сезонна паша и Опазване на застрашени от изчезване местни породи, важни за селското стопанство, Мярка 11 „Биологично земеделие“, направление Биологично пчеларство и Мярка 214 „Агроекологични плащания“, направления Биологично пчеларство и Опазване на застрашени от изчезване местни породи.

По схемата за единно плащане на площ, схемата за преразпределително плащане, схемата за зелени директни плащания близо 55 хил. стопани са получили близо 1.19 млрд. лв.

По схемите за обвързано подпомагане за плодове, зеленчуци и зеленчуци оранжерийно производство и протеинови култури са разплатени близо 106 млн. лв. на над 30 хил. бенефициенти.

По мерки 10, 11, 13 и 214, свързани с площ, са изплатени близо 189 млн. лв. на над 40 хил. земеделски стопани.

По преходна национална помощ за тютюн са оторизирани 89 млн. лв. на над 41 хил. земеделски стопани.

До 30 юни предстои да бъде извършено окончателното плащане в размер на около 100 млн. лв. по СЕПП с приложено намаление при достигане на таван на плащането, както и Схемата за специално плащане за култура Памук и Схемата за дребни земеделски стопани.

Мярка 10 „Агроекология и климат“ - Контрол на почвената ерозия, Мярка 11 „Биологично земеделие“ - Биологично животновъдство, Мярка 12 „Натура 2000“ и Мярка 214 „Агроекологични плащания“, направления ВПС 1, ВПС 4, Поддържане на характеристики на ландшафта с направление традиционно отглеждане на овощни култури, Традиционни практики за сезонна паша и Контрол на почвената ерозия ще бъдат платени през месец юли 2017.

Отчетът за изплатени суми до момента беше публикуван от земеделското министерство във връзка с декларация на Националната асоциация на зърнопроизводителите до агроминистъра Румен Порожанов и директора на фонд „Земеделие“ Живко Живков, в която се изразява недоволство от забавянето на субсидиите.