Служителки се жалват в Комисията за защита от дискриминация от "замразени" заплати след края на майчинството. Няколко жени се оплакали, че след завръщането им в офиса след раждане, установили, че заплатите на колегите им били увеличени, а техните останали без промяна, пише "Монитор".

От комисията отчитат периодични оплаквания от уволнения по време на бременност, както и от жени, които са били предупредени от началника, че забременяването не е желателно, обясниха от комисията. 
"Има и такива, които казват, че получават по-ниски заплати от мъжете си колеги", заяви председателят на комисията Ана Джумалиева.

Национално проучване на комисията показва, че най-застрашени от дискриминация са бедните, необразованите от етнос, различен от българския, хората над 55 години, тези с увреждания и здравно неосигурените.

Всеки трети анкетиран смята, че е правата му са нарушени заради това, че е от етнос, различен от българския. Всеки десети твърди, че ромският или турският му произход са причина да не си намери работа.

Други 38% пък признават, че са без препитание, защото не са съгласни да работят за предлаганата от шефа заплата.

48 на сто от анкетираните смятат, че ако са хомосексуалисти няма да успеят да се реализират на трудовия пазар.