1,6 млн. лв. сринаха драматично живота на безработния от село Покровник

За една нощ безработен стана милионер и замечта как да похарчи 1,6 милиона лева.

Два месеца по-късно вместо в луксозен дом късметлията преспа в полицейския арест, след като пиян вилня с пушка. Сега е в психиатрично отделение по разпореждане на прокуратурата, за да установи дали има заболяване.

56-годишният Румен Пеовски от благоевградското село Покровник спечели джакпота от 6/42 на 27 април т.г. и получи 1 663 872 лв. В Югозапада той седмият, спечелил милиони от 5 г. насам.

Години наред строителният работник играе с едни числа. Когато пуснал фиша в пункта на кв. “Струмско”, нещо

го подтикнало

да смени

последното

си число

41 със съседното 42. Видял на таблото, че при предния тираж 41 е излизало, и затова задраскал следващото. После си казал, че това е рождената година на майка му и сигурно ще му е на печалба. Така и станало. А фаталното число според свързаността на всяко с определен спорт е дадено на фигурното пързаляне. Дано не се окаже, че точно това фатално число ще го “изпързаля”, казват хората в родното му село. Шегуват се, че друго от печелившите му числа - 32 (ски скокове), може набързо да го приземи и върне на старта, но дано не се удари при падането.

Одумванията тръгнаха миналия вторник, когато след продължителен запой, някои казват 3-дневен, нещо докривяло на милионера Пеовски. Първо подгонил с нож възрастните си родители, а после

разбил касата

на баща си и

грабнал неговата

законна ловна

пушка

После тръгнал към 10-ина деца, които играели на съседна улица, а родителите им си приказвали. Пиян, размахал оръжието с патрон в цевта и заплашил, че ще ги убие. Настанала паника. Майки и деца се разбягали, а Пеовски псувал и викал яростно. Подозират, че не било от алкохола. Бил по-неадекватен от друг път, дали не са му сложили приятелите по чашка и нещо друго, питат се в селото.

Две от жените се престрашили и пуснали жалба в полицията. Сега те треперят да не би да им отмъсти и се страхуват да пуснат децата си на иначе тихата улица.

Засега милионерът още не е обвинен в закана с убийство. Прокуратурата е преценила, че трябва да му се направи психиатрична експертиза. Имало съмнения, че може и да страда от заболяване или зависимост. Ако лекарите преценят, че е здрав, тогава ще носи наказателна отговорност. Може и да го настанят принудително за лечение. След инцидента родителите му са в дома на дъщеря им.

В селото се носи слух, че наскоро Румен лежал няколко дни в болница, но от страх не казват какъв е бил проблемът. Обичал да пие и преди да забогатее. Тогава обаче го правил по-рядко - когато има пари. След като забогатял, все по-често прибягвал до чашката.

На трезва глава бил добър човек и не създавал проблеми по улиците. Нямал постоянна работа. Наемали го в строителството, защото разбирал от всякаква зидария, лепене на плочки. Гледал и градина с ябълки, за които в Покровник казват, че са най-вкусните.

Жена му преди 20-ина години заминала на гурбет в Англия. При нея били и двамата им синове, на 26 и 27 г. Единият учи, а другият бил фризьор.

Румен останал да живее с родителите си. За тях всички казват, че били свестни, добри и работливи. Дали обаче ги е тормозил, когато прекали с чашката, никой не говори. И да е имало нещо, то си оставало в къщата. За първи път обаче сега влизал в безпричинен конфликт със съседите, които още не могат да проумеят защо го е направил.

Обясняват си рязката промяна от лесните пари. Явно не е успял да удържи на шока от милионите, които го засипали изневиделица.

Играел тото поне 30 г. Пускал фишове в 6/49 и 5/35. В късметлийската игра участвал, когато види, че се натрупва голям джакпот. Така направил и този път, като дал 1,20 лв. за фиша, и се оказало на късмет. По 2 пъти в седмицата с колело стигал до Покровник до кв. “Струмско”, като разстоянието е около 5 км.

Когато разбрал,

че печели,

вдигнал кръвно,

ставал през нощта да проверява изтеглените числа. На сутринта се похвалил на сестра си. Позвънил и на синовете си в Англия.

При връчването на чека се зарече, че ще подели парите между тях. Единият искал да си купи жилище в Италия и да се премести там при приятелката си. Другият обещал да се върне за постоянно в България, ако се сдобие с имот в София, за да отвори фризьорски салон. Наскоро наистина единият се върнал, но не е ясно дали завинаги.

В селото се надяват дано да е успял да купи на момчето жилище в София преди да са му свършили парите. След неприятния инцидент момчето се извинило на съседите. Било притеснено и дори засрамено от постъпката на татко си.

Милионерът беше обещал да помогне за строящата се черква в селото. От 15 г. местните се опитват с дарения и помощ от държавата да завършат храма “Св. Пантелеймон” . Имат стара черква “Възнесение Господне” от 1890 г., но тя е в една от махалите и не е удобна за чести посещения.

Пари по сметка за черквата Пеовски не е превел, но пък отскоро се забелязва оживление около строежа. Предпочел да наеме работници, на които да плаща лично, и така храмът, чийто проект е направен като дарение от благоевградска архитектка, има шанс поне отвън да бъде завършен.

Милионерът искал за празника на селото на 27 юли - деня на св. Пантелеймон, когато се прави голям курбан , храмът да има приветлив вид. Обещал, че тогава ще дари пари и за почерпка на съселяните си. Всъщност той на няколко пъти давал по няколкостотин лева на компании от селото, за да се съберат и пият за негово здраве. Точно тези мъже сега го бранят и се кълнат, че нищо не са разбрали за инцидента с ловната пушка. Милионерът обеща и помощ за лечение на болно дете от Покровник.

Родната му къща все още плаче за ремонт. Входната врата е стара, дървена и дори често я оставя отворена. Казвал, че няма какво да му откраднат.

Късметлията нямал шофьорска книжка, но съседите му гледат как смело сменя коли - купувал и продавал все по-хубави, а го возели новите му приятели. Откакто вече е с пари, го наобиколили мъже, с които никога преди това не е бил близък. Вече не пушел евтини цигари и преминал от ракия на уиски, отдъхвал и в луксозни хотели.

Пеовския всеки месец ще получава по 30 хиляди лева, каквито са правилата на тотото, докато му изплатят милиона.