Катаджии са започнали да дебнат не само за превишена скорост, но и за сключена „Гражданска отговорност“ с мобилни камери от патрулките. Това съобщава бившият шеф на Пътна полиция Алекси Стратиев, цитиран от „Телеграф“.
В момента в страната има 134 подвижни радара, с които униформените засичат скоростта на водачите от служебните коли на полицията. 37 от тях са в необозначени автомобили. Оказа се, че на 10 от всички возила камерите са настроени да проверяват и за „Гражданска отговорност“.
„Действа се чрез регистрационния номер. Попадне ли той в системата на униформените, отива в база данни, където излиза дали има застраховка и ако няма, му се съставя електронен фиш, който се праща по пощата“, обяснява Стратиев. Проверката не се прилага за всеки преминаващ автомобил, а само за някои по избор на катаджиите, на случаен принцип. Отделно, ако радарът засече превишена скорост, автоматично се извършва проверка и за „Гражданска отговорност“.
Десет камери, които следят и за застраховката, са разпределени в големите градове в страната. Такива радари дебнат от патрулки в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново. „Всяка мобилна камери би могла да засича още дали собственикът й има невръчени наказателни постановления, неплатени глоби, дали се издирва колата. Тези опции в момента не се прилагат“, уточнява бившият шеф на КАТ.