Поне читирима души загинаха през последните дни от горещата вълна, преминаваща през американския Югозапад с температури от 38 до 53 градуса. В район, където се събират границите на четири щата - Колорадо, Юта, Ню Мексико и Аризона, жегата значително надхвърли обичайните равнища за това време на годината.

Сред традиционните предупреждения към населението да се предпази от екстремното време направи впечатление отмяната или отлагането на полети на граждански самолети, за което авиокомпаниите се оправдаваха с високите температури. Във Финикс, където термометрите отчетоха 49 градуса, бяха отменени поне 20 полета, а други бяха забавени в Лас Вегас.

Наистина ли силната топлина е толкова опасна, колкото заледяването и ниските температури през зимата?

Обяснението на авиационните експерти защо се налага това започва с наземните екипи. В най-горещите часове на деня пистата може да се нагрее до 66 градуса, а това вече са опасни за здравето и живота условия на работа, ако се задържиш по-дълго на открито.

Но горещият въздух създава проблеми и за работата на двигателите, тъй като е по-разреден. Това се усеща особено силно по време на излитане.

"При температури като тези във Финикс подемната сила на двигателите намалява и в резултат пилотите се нуждаят или от по-дълга писта за засилване, или трябва да намалят товара на борда. Колкото по-горещо става, толкова по-малко хора и багаж можеш да вземеш и в един момент просто се губи смисълът да излиташ", казва пред "Ройтерс" Робърт Ман, бивш ръководител на авиокомпания и анализатор в авиационната индустрия.

Той посочва още, че ръководствата за полети, които използват екипажите, не са съставяни с идея да се лети при екстремно високи температури. Поради това за пилотите става сложно да преценят поведението на самолета и да изчислят прецизно товара и необходимата скорост при излитане.

Ман допълва, че проблемът засяга предимно малки и регионални авиокомпании, използващи самолети, които летят при по-ниска температурна пределна граница за експлоатация. "Не се случва често, защото подобни жеги се случват много рядко. Но има граница, отвъд която се оказва, че пистата не е достатъчно дълга, скоростта е недостатъчна или гумите не са подходящи."