Болтовете на мерцедеса на Лозан Панов ли са съдебната реформа? Питах моите шофьори от НСО, отговорът им беше, че колите са на по 8-9 години, леглата на болтовете се износват и всеки от нас е длъжен да се подпише, че е проверил болтовете, отговори Бойко Борисов на въпрос за развитите болтове на колата на шефа на ВКС в интервю за Нова телевизия.

Премиерът обясни, че при редовната смяна на зимни и летни гуми резбата на алуминиевите джанти се износва и болтовете започват да изпускат.

Съдебна реформа на означава болтовете на председателя на съда, заяви повторно премиерът.

Панов трябва да си говори за съда, а не да коментира работата на парламента. Той е председател на висшите съдии, каза още Борисов.

Мечтата на съдиите да избират сами своето ръководство мажоритарно и онлайн, прокурорите сами да си изберат представителите във ВСС, парламентът да избира квотата си с 2/3 мнозинство гарантира възможно най-добрият Висш съдебен съвет, каза още Борисов. Така професионалистите ще могат да се проверяват и да вземат решения, допълни той.

Чрез съдебната реформа създадохме условия да не може да има политически назначения, коментира Борисов на въпрос дали той е назначил главния прокурор Сотир Цацаров. И припомни как Георги Първанов като президент е назначил съветниците си Борис Велчев за главен прокурор, а Лазар Груев за шеф на ВКС.

Имам огромна надежда за новия ВСС. Бих дапитал Марио Николов как го оправдаха след 12 години, когато вече си беше даже излежал присъдата в Германия. Как в Германия за едно и също нещо му дават 4 години затвор, а тука го оправдават на 12-та година, каза още министър-председателят.

И аз се чувствам застрашен, но като искаш да си в гората и да ловуваш мечки, коментира Борисов оплакванията на Лозан Панов, че се чувства физически застрашен.

Скоро ще дойдат бронираните Лада Нива, каза Борисов на въпрос кога ще смени скъпите японски джипове, които го возят.

Не съм съгласен министри да дават интервюта за сайтове, които бълват омраза, но министрите трябва сами да си преценяват, коментира още Борисов.