В рамките на 10 месеца Комисията за защита на конкуренцията е свършила толкова работа, колкото не е свършила за пет години преди това. Това заяви председателят на регулатора Юлия Ненкова при представянето пред Народното събрание на отчета си за 2016 г.

Групата на БСП заяви, че не подкрепя отчета, а Румен Гечев дори поиска оставка на ръководството, встъпило в длъжност през юни 2016 г. Той припомни казуса със съмненията за картел при горивата. Не може една комисия да заявява на пресконференция, че има доказателства за картел при горивата, а през пролетта на 2017 г. да излиза с друго становище, коментира той и попита кое от двете становища на КЗК е вярно.

Ненкова обясни, че комисията е констатирала наличие на обмен на информация между доставчици, но тя се е отнасяла за текущите цени, които са публични и могат да бъдат видени на всяка бензиностанция, а не за бъдещи. Ненкова припомни, че КЗК е констатирала, че няма наличие на забранено споразумение или такова, което да има антиконкурентен ефект.
Парламентът прие Годишния доклад за дейността на комисията с 84 гласа "за", 50 - "против", а осем се въздържаха.

В документа комисията отчита, че през 2016 г. броят на образуваните производства се е увеличил спрямо 2015 г. КЗК посочва, че продължава да насочва вниманието си основно към пазари, на които е налице единствен доставчик на определена услуга, притежаващ единствената възможна инфраструктура на дадена територия, и чиито действия в най-голяма степен засягат интересите на потребителите на тези услуги.