Прокуратурата обвини бившия шеф на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Лазар Лазаров в безстопанственост, от която са настъпили щети за над 41 млн. лв.

В хода на разследването е установено, че през 2011 г. е подписан договор между агенцията и италианската компания Кооперативно дружество „ Чи ЕМ ЧИ ДИ Равена“ за изграждане на лот 1 „Оризово Димитровград“ от автомагистрала Марица, съобщават от следствието.

Дължината на тази отсечка е около 31 км., а срокът за изграждането е 25 месеца, а стойността на проекта е около 133 млн. лв. без ДДС. По договор ремонтът е трябвало да приключи през есента на 2013 г., но това не се е случило. Причина за това е, че според изпълнителя „ЧИ Ем ЧИ ДИ Равена“ през зимата на 2013 г. и пролетта на 2014 г. е имало много дъжд, сняг и т.н. „форсмажорни обстоятелства“, които са довели до преовлажняване на почвите, поради което е необходима „стабилизация“ на тези почви, преди да се изгради същинското съоръжение-пътя. Касае се за отсечка с дължина 1760 метра, не за целия участък, уточняват от прокуратурата.

Поради това АПИ са обявили обществена поръчка за допълнителни строителни работи, която е спечелена от „Пътища Пловдив“ АД, с което на 30.06.2015 г. е сключен договор за допълнителни строителни работи на магистрала Марица на стойност 51 млн. лв.

Според доказателствата Лазар Лазаров умишлено не положил достатъчно грижи за ръководенето и управлението на имуществото на АПИ, като не е възложил проверка дали наново възложените дейности не са включени във вече сключения договор между пътната агенция и италианското дружество. Така за една и съща работа е платено два пъти. Лазар Лазаров е с мярка за неотклонение "подписка".