Актьорът Леонардо ди Каприо доброволно предаде Оскар за най-добра мъжка роля, присъден на Марлон Брандо, на правителството на САЩ като част от федералното разследване по схема за незаконно присвояване 1 млрд. долара, касаещ филма "Вълкът от Уолстрийт", пише The Independent. 

Наградата на Брандо от 1954 г., Ди Каприо получава като подарък за 38-ия си рожден ден, заедно с картина на Пикасо, фотография на Даян Арбъс и колаж от Жан-Мишел Баския. Подаръците са направени от Джо Лоу, финансист на продуцентската компания Red Granite Pictures, финансирала филма "Вълкът от Уолстрийт".

Съоснователят на компанията Red Granite, Риза Азиз, син на малайзийски премиер Наджиб Раза, е заподозрян от американското министерство на правосъдието за присвояване на 4,5 млрд. долара от малайзийски държавен фонд за развитие. Част от сумата е била вложена във филма на Скорсезе.

Още миналата година започва разследване, като Ди Каприо сам се свързва с американските власти, с молба да бъде разследвано дали неговата фондация е замесена по някакъв начин със скандалното присвояване на крупните суми от Малайзия. Говорител на Ди Каприо заяви, че актьорът планира да продаде на търг пищните дарове, за да събере пари за благотворителната си фондация.