Внасяме готвачи и камериери

Български хотелиери и ресторантьори се оплакват от липса на персонал по морето. Недостигът на персонал принудил работодателите да наемат чужденци, които идват предимно от Украйна и Молдова. Това обаче се превръща в проблем заради бюрократичните спънки. 

От две седмици 31 украинци са част от персонала на този хотел в Слънчев бряг. Младежите са студенти по туризъм, а сега работят в кухнята и като сервитьори. Заплатата на украинските младежи е 460 лева месечно. Не е висока, но и работата им е нискоквалифицирана.

Собствениците на хотела са поели самолетните билети, нощувката и храната им. Така спечеленото тук лесно може и да бъде спестено, изчисляват чужденците. Според тях условията у нас са много по-добри от работата, която им се предлага в родната Украйна. 

За да намерят вносна работна ръка, хотелиерите се потрудили доста. Процедурата била дълга и тромава, въпреки че е приоритет за държавата. От ръководството на хотела изчисляват, че всеки един от наетите  младежи струва по над 350 лева. И то още преди да започне работа. Заради условието чуждите работници да останат у нас само три месеца в този хотел са ангажирали две групи от по 30 младежи, за да завършат сезона.