Националният парк „Йелоустоун“ е наистина красив, но под повърхността му се крие мощен супервулкан, който рано или късно ще изригне. Естествено, последиците за всички в района ще бъдат катастрофални. Междувременно обаче паркът сам по себе си е опасен и за самите туристи. Особено за онези, които държат особено много да спечелят награда „Дарвин“, пише iflscience, цитиран от обекти.бг.

От Националната Служба по парковете на САЩ (NPS) съобщиха, че 21-годишен мъж от Роли, Северна Каролина, е паднал в един от горещите извори на „Йелоустоун“. Последният път, когато това се случва, човекът не е успял да се измъкне и в рамките на 24 часа той се е разложил напълно. На практика се е разтопил като парченце масло в нагорещен тиган.

В най-новия случай обаче младежът оцелява. Оказва се, че водата му е била само до кръста. Или е бил издърпан, или някак си се е изкатерил сам. Незабавно след това е откаран в болница.

Едва ли изживяването е било особено приятно.

Представете си, че в момента се намирате във вана. Температурата на водата е перфектна. Вие сте спокойно и изпуснати. Стресът ви буквално се изпарява. Готино, нали? Е, сега си представете, че водата изведнъж достига 93 градуса по Целзий и придобива силата на стомашна киселина.

На практика вие започвате да се разграждате в почти кипналата вода. Кожата ви гори, всичко е кошмарно. Точно това е изпитала жертвата от миналата година, когато е паднала в горещия извор, за да се изфука пред приятеля си.

21-годишният младеж вероятно също е имал сходно преживяване, но изгарянията са били от кръста надолу. Кожата му е изгубила цялата вода в себе си и се е превърнала в странен тип кожа. Подкожните мастни залежи са започнали да кипят, а кръвоносните съдове – да се пукат. Не се знае колко време е бил потопен в избора, но ако е било за повече от минута, нервните му окончания са били напълно унищожени.