Това е следствие на резултатите от местния референдум

Фирмата-инвеститор, която имаше намерение да инвестира в златодобивна мина в района на град Трън се оттегля, съобщиха от нейната централа в специално съобщение. "Евромакс Сървисис" ЕООД ще затвори и информационния си офис в града.

Оттеглянето е следствие на категоричния резултат от местния референдум на 11 юни, на който 93 процента от гласоподавателите в общината се обявиха срещу златодобива. От фирмата завяват, че са станали жертва на негативна и манипулативна кампания, в която липсвало диалог.

"Евромакс Сървисиз" възнамеряваше да съживи бившата мина "Злата", работила до 70-те години на миналия век. По думите на представителя на инвеститорите Елица Георгиева общината щеше да печели по 100 милиона лева годишно пряк приход от концесията и над 500 милиона лева годишно под формата на заплати, данъци и други допълнителни косвени приходи.

На референдума в Трън обаче хората гласуваха срещу инвестиционното намерение. Пред камерите на Нова те посочиха, че златодобивът ще унищожи природата в района, ще отрови водите и ше застраши здравето на хората.

Ето и цялото изявление на "Евромакс Сървисис" ЕООД:

Уважаеми жители на община Трън,

Уважаема представители на местната и държавната власт,

Този процес на комуникация, който ние искахме да бъде диалог и да следва законово установената процедура, а някои нарекоха битка и война, завърши с триумф на изкуствено създадените страхове.

С нашето инвестиционно намерение предложихме дългосрочно създаване на реална добавена стойност. За да отговорим максимално на Вашите очаквания, подходихме отговорно, променихме проекта и ограничихме дейността в района на някогашната мина „Злата“, заради която в герба на Трън има златни миньорски символи.

Както към всичко останало, така и към последните събития, ще проявим отговорно отношение. Многократно и ясно сме заявявали, че виждаме смисъл от 100-милионна инвестиция, само ако има конструктивен диалог. Можем да мислим и работим ефективно за благоденствие, социален и икономически успех, само ако го постигаме съвместно и получаваме подкрепа от местните общности.

Независимо как ще се произнесе съдът за законосъобразността на референдума, за нас проведената кампания, гласуването и резултатът остават показателни за инвестиционната среда в Трън. Тази среда в момента няма как да се приеме като благоприятна за реален „светъл“ бизнес, нито за постигане на хармонични отношения с местната общност, каквато е нашата кауза. Ние залагаме единствено на професионализма и създаването на реална добавена стойност.

В тази връзка обявяваме, че на този етап се оттегляме от Трън и преустановяваме работата на Информационния център. Ще преоценим цялостно реализацията на проекта за възстановяване на златодобива в някогашната мина „Злата“.

Желаем успех на всички, които желаят да инвестират и работят в община Трън.