Изобретателността на митническите служители е изключително голяма

„VIP абонамент”, за да преминеш границата безпроблемно. Такава схема действала на ГКПП „Кулата”. Фирми плащали на митничарите между 50 и 100 лева месечно, за да не бъдат претегляни камионите им. Това установи спецакцията на граничния пункт. При нея бяха арестувани 23-ма души - почти всички митничари. 

„Многократно сме изпращали сигнали на ръководството на Агенция „Митници”. Дори изпратихме предложение с мерки, които да спрат корупцията. Това се случи лятото миналата година. На него ни беше отговорено, че такива мерки за момента Агенция „Митници” не може да предприеме”, обясни в „Здравей, България” Александър Стамболийски,  зам.-председател на Съюза на транспортните работници.

„Има и други схеми, които се извършват на други митнически пунктове, не само на „Кулата”. Такса „спокойствие” се събира навсякъде. В повечето случаи предаването на пари става в документите. Има и други методи – пари се оставят на фрийшопове и в други тайници, които се определят от съответните служители”, обясни Стамболийски.

„На „Дунав мост” има интересна практика след въвеждането на плащане с дебитни и кредитни карти. Сега се извършва нов тип събиране на допълнителни такси. Поставени лица предлагат карти на водачите, които нямат такива. Около 50% е оскъпяването за това нещо”, разясни Александър Стамболийски.

По думите му след такива подобни акции няма никакви резултати. Служителите са възстановени на работа. Този път се надяват правосъдната система да си свърши работата.