Със 165 гласа "за”, нито един "против” и 26 въздържали се парламентът прие на първо четене промени в Закона за движение по пътищата, с които да бъдат премахнати знаците, оповестяващи, че снимат камери.

В мотивите на вносителите от ГЕРБ се казва, че когато шофьорите са уведомени чрез поставянето на знак пред полицейския автомобил, оборудван с автоматизирани технически средства или системи (АТСС), те намаляват скоростта само в зоната и след това продължават движението си с превишена скорост.

По този начин се губи възпитателният ефект върху всички водачи, които развиват чувство за безнаказаност и това води до катастрофи с жертви, подчертават управляващите.

Един човешки живот да спасим със закона, си заслужава да го приемем, заяви Цветан Цветанов, който е основен вносител.

Премахването на пътния знак, обозначаващ камерите, е стъпка в правилната, заяви по време на дебатите Николай Александров от „Обединения патриоти”, които подкрепят промените.

Според него Народното събрание не може да си позволява да прави закони, които да важат само в определени участъци, тоест само в някакви изключения.

"Един закон трябва да важи за всички и макар и да ми е болно да го кажа, Законът за движение по пътищата е един от най-нарушаваните от българските граждани. Има нещо, което е над всички нас, независимо от цветовете на политическите партии – това е човешкият живот”, допълни Александров.

В комисия подкрепихме промените в Закона за движението по пътищата, ще ги подкрепим и в зала, заяви и Николай Тишев от „БСП за България”.

Той подчерта, че освен премахването на знаците за камери законопроектът предвижда завишаване на санкциите за собственици на автомобили, които го предоставят на неправоспособен водач.

„Въпросът, който възниква е следният – решават ли тези промени всички проблеми на водачите по пътищата, било то републикански или общински. Отговорът е не”, добави Тишев.

Според него е нужна промяна в цял пакет от закони. Той даде пример с необходимостта от промени в НК и НПК и обоснова необходимостта от налагане на по-крути мерки срещу нарушители, причинили телесна повреда на пътя.

Може да се премахне от Закона за административните нарушения и наказания изискването наказващият орган да издирва последния адрес на нарушителя, когато не е открит на постоянния си адрес, поиска депутатът от левицата Красимир Янков.

Този закон днес е безполезен. Този закон е прибързан и не решава обществените взаимоотношения. ДПС ще се въздържи на подкрепи този закон в този си вид, заяви обаче Рамадан Аталай.

Той се обърна към вносителите с думите:

„Няма да намалите жертвите. Няма да намалите онези шофьори, които ще намалят скоростта, когато има камера и след това ще я увеличат. Наблягайте на безопасни и комфортни условия за движение по пътищата. Оправете пътищата”.