Военнослужещите мъже с равни права с жените в армията по отношение на отпуска за отглеждане на деца. Това става възможно с предложените от Министерски съвет (МС) промени в Закона за въоръжените сили.

Мъжете в армията ще имат право на отпуск за отглеждане на дете в размерите и при условията на Кодекса на труда и за гледане на болно дете от Кодекса на труда при смърт или тежко заболяване на майката или когато сами се грижат за отглеждане на детето. Мъжете в армията ще имат право и на неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст при условията, по реда и в размерите, определени от Кодекса на труда.

Изменението на разпоредбата от Закона за отбраната и въоръжените сили на България (ЗОВСРБ) се налага с оглед на привеждането ѝ в съответствие с Директива 2010/18/ЕС на Съвета от 8 март 2010 г. за прилагане на Рамково споразумение за родителския отпуск.

На 5 февруари 2016 г. Европейската комисия (ЕК) стартира пилотна процедура срещу България. Съгласно сроковете по процедурата България следва да уведоми ЕК за обещаното изменение на ЗОВСРБ не по-късно от 31 юли 2017 г. При положение че предлаганата промяна не бъде приета от законодателния орган, е налице вероятност от преминаване на стартираната пилотна процедура в официална процедура за нарушение срещу страната ни.

Съгласно действащата разпоредба от ЗОВСРБ военнослужещите жени ползват в пълен обем правата, произтичащи от общото трудово законодателство, свързани с ползването на различни видове отпуски за отглеждане на малко дете. Военнослужещите мъже могат да ползват само някои от тези видове отпуск и то при смърт, тежко заболяване на майката или когато сами се грижат за отглеждане на детето.

Сега се предоставя възможност на военнослужещите мъже да ползват този отпуск при условията и по реда, предвидени в общото трудово законодателство в страната. Предлаганото изменение ще осигури равни възможности на мъжете и жените военнослужещи да ползват родителския отпуск, въведен с Директива 2010/18/ЕС, при условията и по реда, въведени в общото трудово законодателство на страната, По този начин ще се постигне и синхронизиране на националното право с Директива 2010/18/ЕС. Така ще се осигури и изпълнение на препоръката на Европейската комисия.