Гръцките власти обявиха извънредно положение на остров Лесбос след мощното земетресение със сила от 6,1 по скалата на Рихтер, регистрирано в следобедните часове на понеделник. Трусът с епицентър в Егейско море бе усетен и в съседна Турция, но засегна сериозно гръцките острови.

След първоначалния шок властите и агенциите за помощ предприеха опити да направят оценка на щетите от земетресението, което отне живота на възрастна жена и остави без подслон повече от 800 души на остров Лесбос. Към момента има данни за поне десетима пострадали. 
По време на посещение в южното село Вриса, най-тежко засегнато от земетресението, министърът на корабоплаването Нектариос Санториниос заяви, че правителството е обявило извънредно положение за региона и увери, че властите ще предложат финансова помощ на семействата, засегнати от природната стихия. 

По данни на местните власти домовете на жителите на 12 села на Лесбос са силно разрушени или унищожени от труса. По-голямата част от хората, чиито домове са пострадали, са настанени при роднини, в хотели или в съоръжения на военните.

Междувременно на футболно игрище бе създаден временен палатков лагер за около 60 души. Предстои и тяхното настаняване в хотели. 
Загриженост за страданията на жителите на засегнатия остров демонстрира и Атина. Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас заяви, че правителството ще бъде редом до гражданите, пострадали от силното земетресение.

„Мислите и грижите ни са с гражданите, пострадали от земетресението в морето между Хиос и Лесбос. Най-необходима в момента е сигурността на гражданите“, заяви по-рано Ципрас. Засегнатият район бе посетен от вътрешния министър Никос Тоскас, придружен от експертен екип на службите за гражданска защита.

И докато в Гърция полагат усилия за оказване на помощ на пострадалия остров, в Турция съсрязаха конспирация. Кметът на Анкара, Мелих Гьокчек, допусна, че опустошителното земетресение в Егейско море от 6,1 по скалата на Рихтер може да е предизвикано от сеизмологични тестове. В тази връзка турският политик призова за предприемането на разследване.

„Мисля, че това може да е изкуствено земетресение. Не казвам, че е сигурно, но това е много сериозна възможност. Казвам, че определено трябва да се разследва. Имало ли е някакъв изследователски кораб, плаващ в близост до епицентъра? Ако е така, на коя държава принадлежи?", пише кметът на Анкара в пост в социалната мрежа „Туитър“.

Земетресението бележи втората криза, която връхлита острова през последните две години, след като стотици хиляди мигранти и бежанци, включително много избягали от войната в Сирия и Ирак, преминаха през Лесбос на път за Европа.