Тази година водата в морето трябва да е по-чиста в сравнение с миналата. Следващата година пък би трябвало да е още по-чиста. Това каза министърът на екологията Нено Димов пред бТВ във вторник. По думите му с откриването на нови и разширяването на стари пречиствателни станции качеството на водата в Черно море ставало все по-добро.

Той даде за пример станциите в Лозенец и Златни пясъци, както и решението отпадъчните води на курорта Св. Константин и Елена да се пренасочат към Варна. Новата пречиствателна станция за Несебър и Слънчев бряг била предвидена така, че да работи при максимален капацитет на заетост от туристи. Димов уточни, че в края на летния сезон ще започне строежът на пречиствателната станция в Айтос.

Според него страната трябва да се развива ски туризма в Пирин, Рила и Витоша, но това ще става с диалог с екологичните организации. Той добави, че изготвените планове за управление на територията на националните паркове показват къде може да се реализира ски туризма, но да бъде направен така, че да не пострада природата.

Димов коментира и урановата вода в Хасково. По думите му шест от спрените кладенци в Хасково са пуснати, тъй като нормите на уран са паднали под допустимото. Водата обаче все още може да се използва само за битови нужди и не е годна за пиене. Очаква се становище на БАН за влиянието на алфа-частиците и здравното министерство да даде индикативни нива, над които не може да се употребява водата. Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Той посочи, че краткосрочно решение за питейната вода на Хасково е да се направят допълнителни сондажи, а едно от дългосрочните е да се проучват два язовира.

По повод референдума в Трън, който каза “не” на златодобива, Димов посочи, че сега има обжалване пред съда и той трябва да вземе решение по референдума като процедура. "Ако бъде признат, процедурата ще спре, ако не бъде ще продължи. Един от елементите е да се направи оценка за въздействие по околната среда. Ако находището бъде обявено за национално богатство вероятно референдумът няма да има национален ефект, ще трябва да се прави национален, ако въобще трябва да се прави такова нещо”, обясни министърът.