Не се случва често да чуваме от първа ръка нещо ново за живота на Стив Джобс. Ето защо разказът на бившия вицепрезидент световни маркетинг комуникации на Apple Алисън Джонсън привлече вниманието на американските медии. Включително на списание Entrepreneur, което го отразява в популярен материал в сайта си.

Алис Джонсън бе една от малкото, които директно общуваха с Джобс между 2005 и 2011 г. и обсъждаха с него маркетинг стратегиите на фирмата. Тя разказа, че през годините се убедила, че имало две основни думи, които Джобс искрено ненавиждал. Той мразел да ги чува, твърди тя, и те били… „брандинг” и „маркетинг”.

„В ума на Стив – спомня си тя – хората асоциираха брандовете с телевизионната реклама и изкуствени неща. Най-важното нещо за него бе друго – връзката на хората с продукта. Така че всеки път, щом заговорехме за „бранд”, сякаш споменавахме мръсна дума”.

По отношение на „маркетинга”, Джонсън разказва, че названието било възприемано като нещо, което се случва, когато трябва да продадеш на някого някаква стока. Ако не предлагаш стойност на стоката си, тогава значи не образоваш добре публиката за естеството на продукта си, се смятало в Apple. Ако не помагаш на хората да извлекат максималното от продукта ти, тогава не можеш да продаваш. А не трябва да не можеш да продаваш.

Джонсън разказа това в интервю за изпълнителния директор на американската фирма Behance Скот Белски. Съвсем логично, той реагира с въпрос в стила „Чакай малко! Не е ли точно маркетингът това, което Apple направи най-добре, за да стане толкова популярна?”. В отговор тя казва, че Apple се е отнасяла към кампаниите за представяне на продукти като към огромни по важност инициативи, в които се влагали масивни усилия „да се образова публиката за новите продукти на компанията, като ефективно се комуникира какво прави преживяването с тях и употребата им толкова страхотна”.

Важно в целия този процес било, че маркетинг отделът е бил през цялото време редом до този за продуктово развитие и до софтуерните инженери. Така се разбирало от маркетинга на по-дълбоко ниво кое е важното нещо в произвеждания продукт; кое мотивирало създаването му такъв, какъвто е. Това, което всички се надявали продуктите на Apple да направят, било те да се сдобият с роля в живота на хората. И понеже такава била предварителната постановка, маркетингът можел да преведе много ясно тази нагласа в своите усилия и комуникации.