Македония е готова да направи компромис за името си, за да влезе по-бързо в НАТО, както и да ускори процеса на интеграция на страната в Европейския съюз. Това става ясно от думите на македонският премиер Зоран Заев пред Македонското радио и телевизия, предаде агенция "Спутник".

Може да се направи компромис и Македония да се присъедини към НАТО временно с друго име, докато се водят преговори с Атина по този въпрос, каза Заев. По думите му стремежите на Македония да се присъедини към Европейския съюз са силни.

Очаква се генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг да посети Скопие през следващите месеци и да се проведат разговори по този въпрос, каза Заев.

В понеделник македонският премиер ще посети Брюксел, за да се срещне със Столтенберг. Той ще има срещи и с висши представители на Европейската комисия.

В четвъртък американският посланик в Македония е имал среща с министъра на отбраната  Радмила Шекеринска по въпроса.

Македония се присъедини към инициативата Партньорство за мир на НАТО през 1995 г. и прие план за действие за членство в Алианса през 1999 г. Това, което пречи на Скопие да стане член на пакта е спора й с Атина за името на страната. Гърция разглежда "Македония" като термин, който се отнася само за нейния регион. Атина настоява да се използва името Бивша югославска република Македония. Заради спора за името Гърция блокира присъединяване на Скопие към НАТО и Европейския съюз.