Седемнайсет бежанци са изведени от лагера в Харманли при операция на полицията и жандармерията, за да бъде туширано напрежение между тях и жители на града, съобщиха от полицията.

Чуждите граждани, на които е отказан статут, са отведени в полицейското управление. Със съдействието на група “Миграция” 12 мъже, жена и 4 деца са съпроводени и настанени в в центъра в Любимец до връщането им в страните, от които идват.

Същевременно ръководството на община Харманли обяви, че няма да разреши обособяването на ново селище с фургони в бежанския център. Писмо с мотивиран отказ на експертния съвет е изпратено до министър-председателя, до Държавната агенция за бежанците (ДАБ) и областния управител на Хасково.

В община Харманли още през март постъпи за одобрение инвестиционен проект от Държавната агенция за бежанците, който предвижда изграждането на нови 68 фургона за бежанския център, както и обособяването на алеи, офиси, лекарски кабинети и санитарни помещения.

“Категорично сме против тези намерения на ДАБ. Какво налага поставянето на тези фургони? Уговорката беше намаляване на капацитета“, коментира кметът на града Мария Киркова.
Общинският експертен съвет изготви мотивиран отказ за проекта, част от мотивите са липсата на генерален план и на пропуски в инвестиционното предложение. Фургонното селище обаче вече се строи.