Преподаването на т.нар. модерни езици е единствената силна страна на Софийския университет в QS World University Rankings - една от най-престижните световни класации на най-добрите висши училища по света.

Според подреждането в тази категория специално за Европа на СУ "Св. Климент Охридски" е отделено място в групата с позиции между 250 и 300, където подреждането е по азбучен ред, а не по показатели, както е в началото. В тази заключителна част от класацията с 300 имена попадат и престижни университети като френските Sciences Po и INSEAD.

СУ е единственият български университет попаднал през 2016г. в издание на QS World University Rankings, след което не му е правена оценка. В глобалната класация той е в групата между 701-750 място, а за региона на Източна Европа и Централна Азия за последно е бил поставен на 46-о място. Имената на общо 10 български ВУЗ от цялата страна могат да бъдат открити в справката за България, но единствено Американският университет в България е бил класиран през миналата година в групата 151-200 на регионалната класация с 200 имена - от Полша през Турция до Казахстан.

Според данните от класацията в СУ работят почти 2500 преподаватели, от които 25 са чужденци. Общият брой на студентите е почти 20 000, но чеждустранните са под 1000. Оценката за изследователска работа е висока, като този критерий се определя според броя на научните публикации спрямо размера на университета.

В регионалната класация QS World University Rankings за най-добър е обявен Московският държавен университет "Михаил Ломоносов". В челната десетка има 3 руски, 3 чешки и 2 полски университета, както и естонският Университет в Тарту и турският Боазичи юниверситиси (наследник на основаният през 1863г. Робърт колеж в Истанбул).

Една от разликите между МГУ и СУ, например, е че там при 30 000 студенти има над 6700 преподаватели (373 оттях са чужденци) и над 5000 чуждестранни студенти.

В най-новата световна класация за 2018г. цари тотално господство на англосаксонските университети - в Топ 10 на последно място е успял да попадне единствено швейарският технологичен институт ETH Zurich:

1. Massachusetts Institute of Technology (MIT)
2. Stanford University
3. Harvard University
4. California Institute of Technology (Caltech)
5. University of Cambridge
6. University of Oxford
7. UCL (University College London)
8. Imperial College London
9. University of Chicago
10. ETH Zurich - Swiss Federal Institute of Technology

Доста по-различно изглежда класацията (по данни за 2016г.) по популярност сред работодателите и способност на студентите бързо да си намерят добра работа:

1. Stanford University

2. Massachusetts Institute of Technology (MIT)
3. Tsinghua University (Китай)
4. The University of Sydney (Австралия)
5. University of Cambridge
6. Ecole Polytechnique (Франция)
7. Columbia University
8. University of Oxford9. University of California, Berkeley (UCB)10. Princeton University.

Коментарът на авторите на класацията е, че макар да няма нови имена в световните Топ 10, то забележителни размествания се виждат по-надолу в списъка. Шест китайски университета се изказват в Топ 100 за пръв път и значителен напредък отчитат руските ВУЗ-ове. В същото време 21 от водещите 50 университета в САЩ и Канада са слезли надолу в класацията.

Обяснението за възхода на руските висши училища отчасти се дължи на засиленото държавно финансиране и усилията студентите да бъдат по-мобилни. От 24-те руски ВУЗ в класацията тази година само 2 са слезли надолу спрямо миналогодишния списък.

В Европа продължава доминацията на британските университети като Cambridge, Oxford, UCL и Imperial, но заради Брекзит се очакват сериозни последици с потенциал нагоре да се изкачат училища в Германия, Франция и Италия.

В QS World University Rankings тази година са обхванати 959 университета (с 43 повече от миналата година) от 84 държави. Една от тенденциите, на които авторите на класацията обръщат внимание, е подобряването на качеството в райони на света, които обикновено не привличат внимание. В Латинска Америка, например, нагоре в списъка се изказват ВУЗ от Аржентина и Бразилия - Universidad de Buenos Aires вече е на 75-о място, а Universidade de Sāo Paulo - на 120-о. Подобрение се регистрира и в Близкия зиток, като водещите 4 университета на Саудитска Арабия се изкачват нагоре. Това означава, че ако тенденцията се запази, все по-малко младежи ще бъдат принудени да търсят по-добро качества в чужбина.