Едно официално посещение на руския президент Владимир Путин в България би помогнало за заздравяване на дипломатическите отношения между двете държави, смята вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

В интервю за Би Ти Ви външният министър заяви, че няма доказателства за хибридна война, която Русия да води спрямо България, "но не бива да си затваряме очите". Захариева даде пример с данните, че е имало руска хакерска намеса в изборите във Франция, както и при тези в Съединените щати. Тя припомни и множеството хакерски атаки и преди президентските избори в България. "Хибридната война и фалшивите новини пречат за развитието на отношенията ни", обобщи Захариева.

В интернет се води опасна хибридната война, там се радикализират младите хора, смята тя. Според нея има тревога сред европейската общественост заради зачестилите атентати.

"Най-важните изводи, които сме си направили - да се изготви така наречената "мека сигурност". Това означава сближаване. Трябва да се съдейства по всякакъв начин за изкореняване на групировките, които са свързани с тероризъм. Означава и образование, по-голяма свързаност, възпитание в толерантност към различията и към религиите", коментира Захариева.

Според нея е важно да бъдат прекратени източниците на финансиране на терористичните групировки - незаконен трафик на хора, на културни ценности и на гориво.

Екатерина Захариева потвърди, че пострадалият при терористичния атентат в Лондон българин е в стабилно състояние в болница. По-късно е станало известно, че българка се е намирала в района на атаката, семейството й е подало сигнал, че не може да се свърже с нея, но жената по-късно е била открита. Екатерина Захариева отказа да назове името и подробности около двамата българи.

"Нашият посланик в Лондон поиска разрешение да се срещне с мъжа в болницата, до момента все още чакаме", добави вицепремиерът. "За момента нямаме информация за други пострадали български граждани", заяви тя.