Добавянето на ново антихормонално лекарство към стандартното лечение срещу рак на простатата намалява с до 38 на сто риска от преждевременна смърт за пациентите, сочат резултатите от две клинични изследвания.

Те бяха представени на конференцията на Американското дружество по клинична онкология в Чикаго.

Новото лекарство абиратерон (Zytiga) на лабораториите "Янсен", комбинирано с преднизон - медикамента, използван за антихормонална терапия на пациенти, диагностицирани с метастази на рак на простатата, забави със средно 18 месеца - между 14,8 и 33 месеца, развитието на заболяването, разкрива едното от изследванията, извършено под ръководството на д-р Карим Физази от института "Гюстав Руси" в Париж. Изследването обхванало 1200 пациенти в 34 страни между февруари 2013 г. и декември 2014 г.

Второто изследване, извършено под ръководството на д-р Никълъс Джеймс от болницата "Кралица Елизабет" в Бирмингам, обхванало 2000 мъже във Великобритания и Швейцария. 40-месечното следене на здравословното им състояние показало намаляване на риска от смърт с 37 на сто.

Изследването на института "Гюстав Руси" заключило, че рискът от смърт намалява с 38 на сто, след като здравословното състояние на участниците било следено 30,4 месеца, а това навежда на мисълта, че ефикасността може да е по-голяма за по-дълъг период.

"Zytiga не само удължава живота, но и намалаява със 70 на сто риска от рецидив на заболяването и с 50 на сто вероятността от костни метастазни усложнения", отбеляза д-р Джеймс.