Трябва да се увеличат парите за военните. Предвидено е през тази година да се увеличат бюджетите на Министерството на отбраната (МО) и МВР, но в МО на практика беше увеличен само порциона за храна. Въпрос на междуведомствени разговори е да се уточни необходимото увеличение – все пак разчети за бюджета за догодина тепърва ще се правят. Така накратко военният министър Красимир Каракачанов коментира вчерашния КСНС и темата „Национална сигурност”.

Каракачанов каза, че един войник в армията започва с 608 лева заплата плюс 120 лева порцион за храна. Според него това е твърде малко, но той не можа да даде статистика на средната заплата.

Относно евентуалната задължителна казарма, Каракачанов посочи, че няма предвидено такова задължение в управленската програма. Той каза, че се предвижда военно обучение в училище и доброволна служба. Предвидено е в тези две насоки да се разработят конкретни планове от Министерството на отбраната, като например за обучението в училище ще се съсредоточава върху познанието относно оръжията и начините за оказване на първа помощ. Според министъра така някои деца и младежи могат да се запалят по военната професия. Сега има в IX и X клас по пет часа военно обучение в училище, но това не е достатъчно, смята Каракачанов.

Парите за сигурност трябва да се отделят навреме, а не когато се случват неприятните неща, подчерта министърът на отбраната пред Нова телевизия. Той изрази съжаление, че "който е в опозиция, винаги търси дивиденти", визирайки Корнелия Нинова. Каракачанов добави и, че например темата за образованието била застъпена в програмата с двойното увеличение на учителските заплати до края на 4-годишния мандат на това управление.

Според военния министър проектите за модернизация в армията трябва да вървят паралелно. Добре е военно-промишления ни комплекс да бъде ангажиран в модернизацията – например за БТР-и, като сухопътни войски трябва да изготвят проект за самата машина, смята Каракачанов. Необходими са 340 бронирани машини, добави той, като изрази съмнение, че в България може да се произведат такива. Министърът не даде и цена за един БТР.

Досега двата проекта за модернизация на армията, минали през парламента, са за общо 2,4 млрд. лева. Планът е да се плащат малки суми за по-дълго време.

Целта беше да се покажат „Обединени патриоти” като нацисти и зад атаката стои ДПС, проверил съм нещата. Така Каракачанов коментира темата с нацисткия поздрав от страна на директора на дирекция "Социална политика" в Министерството на отбраната Иво Антонов.

Оказа се, че Каракачанов тепърва ще говори с Антонов по темата и едва тогава ще решава за уволнение. Това ще стане след няколко дни, когато свършва отпуската на Антонов, който вече е изписан от болницата. Той подчерта, че Антонов е в МО от 18 години и не е кадър на "Обединени патриоти".