Близо 100 тона вода с повишено съдържание на радиоактивни вещества са изтекли от цистерна в авариралата японска атомна централа във Фукушима, съобщи компанията оператор TEPCO. По всяка вероятност токсичната вода се е изляла, след като клапан е бил погрешно оставен отворен.
Течът е бил забелязан тази нощ, няколко часа след като е започнал. ТЕПКО твърди, че инцидентът се е случил, след като замърсена вода по грешка е била прелята в голям контейнер, който обаче вече е бил пълен. Според данни на компанията течът вече е спрял и е малка вероятността радиоактивната вода да стигне до океана.
Това е най-тежкият подобен инцидент от август, когато близо 300 тона радиоктивна вода изтекоха от друга цистерна на централата, пострадала от земетресението и вълните цунами през 2011 г, предаде Дневник.
"Извиняваме се, че притеснихме обществото с такъв теч", каза говорителят на компанията Масаюки Оно. "Водата е малко вероятно да достигне океана, защото в тази зона няма отводнителна тръба. Сега сме в процес на събиране на изтеклата вода и замърсената почва", допълва Оно.