Премиерът Бойко Борисов свика на извънредно заседание част от министрите, за да бъдат набелязани мерки срещу войната по пътищата и двойните стандарти при качеството на храните. Това става ясно от официалната му страница във ”Фейсбук”.

”Използваме събота и неделя, че сте по-свободни, да възложа две теми, по които искам да сме неотстъпчиви и безкомпромисни. Първата е войната по пътищата и пътно-транспортните произшествия. Не можем да говорим за демография, а в същото време всеки ден две, три и повече жертви да се дават“, заяви премиерът.

”Интересува ме какво можем да направим по линия на Регионалното министерство – мантинели, кръгови движения, легнали полицаи, промяна в инфраструктурата. Всеки човешки живот не само, че ни е важен, но в същото време правим толкова много да се повиши раждаемостта и толкова лесно отгледани деца загиват. Каквито трябват още законодателни промени, колкото трябват пари за камери, колкото трябват пари за контрол. На 1 юни отриват сезона – така да се организират, че от 1 юни служителите на КАТ и полицията – денонощен контрол“, нареди премиерът.

”Втората тема е качеството на храните. Това е недопустимо, обидно – за един храните да са едно качество, а за Източна Европа – с друго качество, и то по-лошо. Някои ще кажат: ”чети етикета“, само че хората не са толкова научени да четат етикета, подвеждат се по реклами”, обясни Борисов. 

”Даваме толкова пари за здравеопазване, но сме все на първите места по инфаркт и инсулт. Всеки доктор ще ви каже, че една от най-големи опасности за здравето е именно това, което се яде и пие. Или така нареченият начин на живот“, посочи Борисов. 

”Това са двете теми, по които искам и това сме го опели като ангажимент правителството, да разискваме сега всички проблеми, но от тук, като излезете всеки трябва да знае какво трябва да се направи по въпроса“, допълни още премиерът.

На заседаниеjf присъстват представители на Министерството на земеделието, храните и горите, МВР, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Министерството на регионалното развитие и благоустройството.