Феновете на хитовата поредица „Карибски пирати“ шест години чакаха петата част „Dead Men Tell No Tales“ (Мъртвите не разказват истории), която на българския екран излиза като „Отмъщението на Салазар“. Дни преди световната премиера в парижкия „Дисниленд“ нетърпението беше подгрято от новината, че хакери са откраднали филма и са готови да го пуснат в интернет, ако не им бъде платен огромен откуп във виртуалната валута биткойн. „Дисни“ официално отказа да плати, а в нета не се появи копие на филма. Каквото и да се е случило, сега всички, които харесват чаровния и малко смахнат капитан Спароу, ще могат да съпреживеят с него новите му приключения в „Карибски пирати: Отмъщението на Салазар“.
Минали са години и Джак е в крайно неблагоприятно положение, когато смъртоносните духове на загинали моряци, начело със страховития капитан Салазар (носителят на „Оскар“ Хавиер Бардем, „Няма място за старите кучета“), успяват да се измъкнат от Бермудския триъгълник и се заричат да избият всички пирати в морето – и най-вече Джак. Той обаче е мишена заради личната си история с капитан Салазар. Единственият шанс за оцеляване на Спароу е в легендарния Тризъбец на Посейдон, който дава на притежателя си пълен контрол върху моретата. Преследвайки лeгeндaтa зa тpизъбeцa, тoй cpeщa oщe двaмa дyши, кoитo имaт cъщaтa цeл: млaдaтa и красива Карина Смит (Кая Скоделарио) - блестящ астроном, кoятo зaoбикoлeнa oт гpyбитe мъжe, иcкa дa дoкaжe, чe cилaтa нa нaукaтa e пo-гoлямa, от физическата cилa нa пиpaтитe, и Хенри (Брентън Туейтс) - вироглав млад моряк от Кралските военноморски сили, кoйтo ce интepecyвa oт мaгиятa, зa дa нaмepи бaщa cи. Toвa oбaчe e пpoклятиe, кoeтo нe пoзвoлявa тaкaвa cpeщa и кaпитaн Cпapoy знae тoвa твъpдe дoбpe.
На руля на „Умиращата чайка“, неговия обидно малък и занемарен кораб, капитан Джак Спароу се опитва не само да обърне злощастната си съдба, но и да отърве собствената кожа от най-страшния и злонамерен враг, на когото се е натъквал до момента.
Джефри Ръш се завръща в култовата роля на капитан Хенри Барбоса. Във филма за кратко се появява и сър Пол Макартни. Участват още Кевин Макнали в ролята на Джошами Гибс, Голшифте Фарахани като морската вещица Шанса, Стивън Греъм в ролята на Скръм, Дейвид Уенъм като Скарфийлд. Режисьорите на „Карибски пирати: Отмъщението на Салазар“ са норвежците Йоаким Рьонинг и Еспен Сандберг („Кон-тики“), които правят дебют в Холивуд. Продуцент е майсторът на екшъните Джери Брукхаймер.
Любопитни факти за „Карибски пирати 5“
- Кристоф Валц първоначално е избран да изиграе ролята на Капитан Бранд, но се отказва в последния момент заради ангажимент в друг филм. Ролята отива при Хавиер Бардем, но името на героя му е променено от Бранд на Салазар, за да звучи по-средиземноморски и да пасва на испанския акцент на известния актьор. Интересно е, че и двамата актьори са били злодеи във филми за Джеймс Бонд с Даниел Крейг.
-  Джони Деп, Джефри Ръш и Кевин Макнали са единствените актьори, които са се появявали във всяка от петте части.
-  Това е вторият филм от поредицата, който е рекламиран като последен от франчайза. Дали това е просто поредният маркетингов трик – предстои да разберем.
-  Джони Деп се контузва по време на снимките в Австралия и наранява ръката си. Налага се да се върне до Щатите за по-обстоен медицински преглед. Впрочем това е първият филм от поредицата, който не е заснет в Карибския регион.
- Паузата от шест години от премиерата на последния филм за карибските пирати – „В непознати води“ (2011 г.) е най-дългата между два филма от поредицата
- Според източници от австралийската филмова индустрия, бюджетът на филма надскача 350 милиона долара. Това е доста сериозна сума и е много над планирания разход. Като причина се посочва инцидентът с Джони Деп и фактът, че неговото отсъствие наложило спиране на снимките.
- Геоф Занели е третият композитор, който се присъединява към съчинителите на музика за франчайза. Ханс Цимер и Клаус Баделт са работили по останалите части от поредицата.
- Заглавието на петата част „Dead men tell no tales“ е споменато от папагала на Котън още в първия филм от поредицата „Проклятието на Черната перла“.
- Със своите два часа и девет минути „Отмъщението на Салазар“ е най-късата от петте части.
- Бащата на капитан Джак Спароу беше изигран от легендарния китарист на „Ролинг Стоунс“ Кийт Ричардс. В този филм чичото на злочестия капитан пък е от легендарните „Бийтълс“ – сър Пол Макартни.
- За да се предотврати достъпът на фенове до снимачната площадка, продукцията е имала кодово име, с която се е регистрирала административно - „Herschel“.
- Това е едва вторият филм от поредицата, който е заснет дигитално. Преди „Карибски пирати: В непознати води“ франчайзът е бил заснеман на трийсет и пет милиметрова лента.
-  Уебсайтът на франчайза Карибски пирати е DisneyPirates.com – ясен и директен намек за това кой го произвежда.
- Част от рекламната кампания на филма върви със слогана „All Pirates Must Die“ (Всички пирати трябва да умрат). Това е явна заигравка с репликата „all men must die“ („всички хора трябва да умрат“ от хитовия сериал „Игра на тронове“. Тази фраза е употребявана от редица религиозни и политически групи във фиктивния Есос. Тя вменява на публиката идеята, че никой не е незабележим и всички ние ще се отправим към гробовете един ден.
-  Досега франчайзът е заработил за боксофиса рекордните 3.73 милиарда долара.