Лионел Меси ще бъде в центъра на събития по време на съботния финал за Купата на краля между "Барселона" и "Алавес". В отсъствието на наказания Луис Суарес, аржетинският гений ще трябва да поеме по-голяма отговорност в атака, за да може отборът да изпрати по подобаващ начин Луис Енрике в последния му двубой начело на каталунския гранд.

Интересното е, че за Меси това ще бъде 25 финал с екипа на "блаугранас". Той е вдигал трофея в 19 от изиграните 24 финала до момента, което според испанското издание "Мундо Депортиво" му отрежда прозвището "Кралят на финалите".

Петте му загуби са: за Суперкупата на Европа от "Севиля" (2006), за Купата на краля от "Реал" Мадрид (2011), за Суперкупата на Испания от "Реал" Мадрид (2012), за Купата на краля от "Реал" Мадрид (2014) и за Суперкупата на Испания от "Атлетик" Билбао (2015).

Меси има 25 гола и 9 асистенции в изиграните си финали до момента. При попадение срещу "Алавес" ще настигне Алфреди ди Стефано по отбелязани голове в турнира за Купата на краля.

Утрешният мач ще бъде под номер 700 за него. С фланелката на каталунците той има 582 мача (505 гола), а за родната Аржентина - 117 (58 гола). 

"Барса" ще участва за 39-и път във финал за Купата на Краля, което е изравнен рекорд на "Реал" Мадрид. Отборът на Луис Енрике има 28 титли от надпреварата, като е печелил и последните две издания на турнира. При победа срещу "Алавес" ще се превърне в първия отбор с три последователния трофея в надпреварата.

Мачът между "Барселона" и "Алавес" е в събота (27 май), пряко по bTV Action от 22 ч.