Агeнцията за борба с градушките има готовност да реагира при необходимост. Осигурени са достатъчно противоградни ракети и на всички площадки има денонощни дежурства, заяви пред БНТ Цветелина Димитрова.

"Дългосрочна прогноза за това какво ще бъде лятото не се знае. Ние имаме готовност да направим допълнителна заявка и винаги сме имали разбирането на Министерство на земеделието. По отношение на персонала - тази годна сме с по трима ракетострелци на всяка ракетна площадка, в денонощен режим на работа - по утвърдени графици. Така, че и по отношение на персонал нямаме проблем", обясни Димитрова.

В днешно време битката с градушките се води с ракетни установки. С такива автоматични установки се изстрелват противоградови ракети. Командните пунктове се намират извън населени места. Целта е да бъдат защитени земеделските продукти.

До момента имат 36 въздействия с обработени 136 облака с 1313 ракети, съобщи още Цветелина Димитрова. Засега дългосрочните прогнози показват, че в края на другата седмица отново се очакват интензивни валежи с вероятност за градушка.

В село Балканци, община Стражица, от години местните се борят с градушките посредством вековни народни ритуали. Като заравяне на първото великденското яйце в земята, поръсване на брадва със сол и пресищане на тъмните облаци.